От х:

Днес в x:

Постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген, първо с морските и въздушните граници

Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание, коментирайки темата за присъединяването на България в Шенген, предава БТА. В официално съобщение на сайта на румънското вътрешно министерство снощи се посочва, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген по въздух и вода през март 2024 г.

След дълги сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, в началото за въздушните и морските граници, потвърди днес Денков. 

Тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални мигранти в Европа, каза още министър-председателят. 

След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава, каза още министър-председателят. Той увери, че след приключването на днешното правителствено заседание, заедно с вицепремиера Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов ще направят изявление пред медиите, в което ще дадат подробна информация по темата.

„Днес е последното заседание на Министерския съвет за 2023 г. Използвам случая да поздравя всички български граждани за празниците, които честваме – Рождество Христово и Нова година. Искам да пожелая на всички една много по-успешна 2024 г.“, каза още премиерът в началото на днешното заседание на кабинета. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Др
    Дрън дрън
    1 0
    15:57, 28 дек 2023
    С тоя изпран шеф в сянка дето имаш ще ни приемат в Анадола.Вазелина е безплатен неможачи
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини