От х:

Днес в x:

Орбан не е против помощта за Украйна, но не иска да е от бюджета на ЕС

Унгария смята, че финансирането от Европейския съюз за Украйна не трябва да се отпуска от бюджета на ЕС и трябва да се определи „разумна“ времева линия за всяко финансиране за Украйна, каза премиерът Виктор Орбан в четвъртък.

„Убеден съм, че да се дадат на Украйна 50 милиарда евро от бюджета на ЕС за пет години... Това е лошо решение“, каза Орбан на годишната си пресконференция за акредитираните в Унгария чуждестранни журналисти.

Миналата седмица Орбан блокира решението за актуализиране на европейския бюджет до 2027 г. с 66 млрд. евро, от които 50 млрд. икономическа и военна помощ за Украйна.

Унгарският премиер потвърди, че германският канцлер Олаф Шолц му е предложил да напусне залата на срещата на върха в Брюксел на 14 декември, за да могат останалите да вземат решението за започването на преговорите за членството на Украйна в ЕС, на което той се противопостави.

Лидерите на ЕС, които биха предпочели споразумение, подкрепено от всички членове, но също така имат план Б, се очаква да преразгледат въпроса на извънредна среща на върха на 1 февруари, припомня Ройтерс.
„Те искат да дадат парите на Украйна от бюджета на ЕС. Унгария иска да ги даде извън бюджета на ЕС. Те имат възможност - ако не сме съгласни с това, да разрешат това извън бюджета, но нямат опцията за решаване на това от бюджета на ЕС без одобрението на Унгария“, каза Орбан.

Решенията за общите разходи на съюза изискват единодушие за вземането си. ЕС има няколко варианта на действие, включително да сключат междуправителствено споразумение и да отпускат парите на двустранна основа или да сключат общ заем, извън бюджета, за да гарантират финансирането.

Ако не се включи, и в двата случая Унгария би се лишила от достъп до финансиране, свързано с Украйна или с други политики, които са част от актуализацията на бюджета, като миграцията, средствата за бедствия и финансирането на плановете за възстановяване.

„Те имат възможност, 26 членове, да разрешат това със съвместен заем извън бюджета. Ако това се случи, ще обмислим това, което казваме“, каза Орбан.

Европейската комисия все още задържа две трети от европейското финансиране за Унгария заради неизпълнени от Будапеща предварителни условия, свързани с прилагането на върховенството на правото. Миналата седмица тя освободи достъпа до 10.2 млрд. евро замразени кохезионни фондове, като каза, че Унгария е изпълнила пет от общо 27 условия, отнасящи се до независимостта на съдебната власт.

Будапеща продължава да няма достъп до 21 млрд. евро по плана си за възстановяване и по политиките за сближаване.

В отговор на въпрос Орбан каза, че Унгария не би искала да свързва въпроса със спрените средства от ЕС с финансирането, което ще бъде дадено на Украйна.

„Ние не искаме да свързваме финансовата помощ, която ще бъде дадена на Украйна, с каквито и да е унгарски финансови проблеми... това също би нарушило принципа на ЕС за лоялно сътрудничество“, каза премиерът, цитиран от Ройтерс.

Словашкият премиер Роберт Фицо, както и други европейски лидери обаче казаха, че по време на срещата на върха в Брюксел Орбан е обяснил, че не вижда смисъл да се дават допълнителни европейски пари, след като Унгария не може да се ползва от предназначените за нея в бюджета на ЕС.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини