От х:

Днес в x:

Космическа красота: "Джеймс Уеб" засне нови кадри на ледения гигант Уран

Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" насочи погледа си към загадъчния леден гигант Уран. Във видимите дължини на вълните, както е заснет от "Вояджър" 2 през 80-те години на миналия век, Уран изглеждаше като спокойна, плътна синя топка. В инфрачервените дължини на вълните "Уеб" разкрива странен и динамичен леден свят, изпълнен с вълнуващи атмосферни характеристики. Силно впечатлява северната полярна шапка на планетата, съобщават от НАСА.

В сравнение с изображението на "Уеб" от по-рано тази година, сега някои детайли на шапката се виждат по-ясно. Те включват ярката, бяла вътрешна шапка и тъмната лента в долната част. Няколко ярки бури също могат да се видят близо до и под южната граница на шапката. Броят на тези бури, колко често и къде се появяват в атмосферата на Уран може да се дължи на комбинация от сезонни и метеорологични ефекти.

Полярната шапка изглежда става по-видна, когато полюсът на планетата започне да сочи към Слънцето, когато тя наближава слънцестоенето и получава повече светлина. Уран ще достигне следващото си слънцестоене през 2028 г. и астрономите са нетърпеливи да наблюдават всички възможни промени в структурата на тези характеристики. Телескопът ще помогне за разплитането на сезонните и метеорологичните ефекти, които влияят на бурите на Уран, което е от решаващо значение, за да помогне на астрономите да разберат сложната атмосфера на планетата.

С несравнимата инфрачервена резолюция и чувствителност на "Джеймс Уеб", астрономите сега виждат Уран и неговите уникални характеристики. Тези подробности, особено за близкия пръстен Zeta, ще бъдат безценни за планирането на бъдещи мисии до Уран. Планетата може също да служи като заместител за изучаване на близо 2000 екзопланети с подобен размер, открити през последните няколко десетилетия.

A new look at Uranus 👀
@NASAWebb observed the unique planet in new detail, highlighting features such as rings, moons, storms, and a seasonal polar cap. Webb’s infrared vision and sensitivity expand on a version taken by the telescope earlier this year: https://t.co/de3EhIqvvJ pic.twitter.com/TRVQX1yuIc

— NASA (@NASA) December 18, 2023

Тя може да помогне на астрономите да разберат как съществуват и функционират планети с такъв размер, каква е тяхната метеорология и как са се образували. Това от своя страна може да ни помогне да разберем нашата собствена слънчева система като цяло, като я поставим в по-широк контекст. 

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини