От х:

Днес в x:

Филмите, които да очакваме през 2024

Спрени продукции и много отложени премиери - 2023 г. премина под знака на стачките на сценаристи и актьори в Холивуд. Те прекратиха работата си в знак на протест срещу ниското заплащане и нерегламентираното навлизане на изкуствения интелект в тяхната сфера. Стачните действия отложиха премиерите на очаквани филми, сред които втората част на "Дюн", "Мисията невъзможна 8" и "Аватар 3".

Те обаче вече са в минало време и развлекателната индустрия на Холивуд бавно подновява дейността си. През 2024 г. на голям екран ще излязат както планирани за нея заглавия, така и отложените филми. Представяме ви кои са най-дългоочакваните премиери, които предстоят.

"Дюн 2"

Втората част на "Дюн" е една от поредиците, които пострадаха от стачката на холивудските сценаристи и актьори. Филмът на режисьора Дени Вилньов трябваше да влезе в киносалоните още през ноември 2023 г., но премиерата беше отложена за 1 март 2024 г. Продукцията е адаптация на едноименния роман на Франк Хърбърт и продължение на филма от 2021 г. В "Дюн 2" отново ще играят Тимъти Шаламе и Зендая, а трейлърът обещава епично преживяване на планетата Аракис.

"Жокера: Лудост за двама

"Новият филм на Тод Филипс е още едно дългоочаквано кинозаглавие, което по план трябва да се появи през октомври 2024 г. Филмът е продължение на "Жокера" от 2019 г., а в главната роля отново ще е Хоакин Финикс, който получи "Оскар" за превъплъщението си в първия филм. Неговата екранна партньорка Харли Куин ще бъде изиграна от Лейди Гага, а в другите роли влизат Брендан Глийсън, Катрин Кийнър и Джейкъб Лофланд.

"Ферари"

"Ферари" е предложение, което, от една страна принадлежи към 2023 г., но от друга, ще е и едно от заглавията на 2024 г. Премиерата на филма с Патрик Демпси, Адам Драйвър и Пенелопе Крус ще се състои още през декември в чужбина, но в България ще бъде в кината през януари 2024 г. Филмът връща в 1957 г. и разказва историята на автомобилния състезател и основател на "Скудерия Ферари" - Енцо Ферари. Режисьор на филма е Майкъл Ман, който стои зад класики като "Жега". "Ферари" беше представен на кинофестивала във Венеция, където получи много положителни отзиви.

"Гладиатор 2"

Само преди седмици Ридли Скот направи премиера на "Наполеон", а след няколко месеца ще представи още един филм - "Гладиатор 2". Премиерата на първия "Гладиатор" беше през 2000 г., когато в главната роля се превъплъти Ръсел Кроу. Този път Скот залага на Пол Мескал, а освен него - на Дензъл Уошингтън, Кони Нилсен, Педро Паскал и др.

"Фюриоза: Сага за Лудия Макс"

През 2024 г. режисьорът Джордж Милър ще се завърне с предисторията на "Лудия Макс". Филмът ще разкаже историята на младата Фюриоза преди срещата й с Лудия Макс в "Пътят на яростта". Тогава в ролята на Фюриоза влезе Чарлийз Терон, но този път Милър е заложил на Аня Тейлър-Джой. Екранен партньор ще й бъде Крис Хемсуърт. Премиерата е през май.

"Дедпул 3"

Любимият герой от вселената на "Марвел" ще се завърне на екран след пет години пауза. Райън Рейнолдс отново ще облече костюма на комиксовия герой, а във филма ще му партнират още Хю Джакмън и Дженифър Гарнър. Премиерата и на този филм беше под въпрос заради стачките в Холивуд, но вече е почти сигурно, че ще бъде на голям екран след средата на 2024 г. В киносалоните трябваше да се влязат още Thunderbolts и новият "Капитан Америка", но заради стачките премиерите бяха отложени за 2025 г.

"Кралството на планетата на маймуните"

След успеха на първите няколко филма през 2024 г. предстои премиерата на още една продукция, която ще отведе зрителите на планетата на маймуните. Режисьор на филма е Уес Бол, познат с поредицата "Лабиринтът", а в ролите - Нийл Сандиландс, Оуен Тиг, Уилям Х. Мейси, Кевин Дюранд и др. Действието в продукцията, която е планирана за голям екран през април, се развива няколко години след управлението на Цезар, когато маймуните вече са доминиращ вид, а хората живеят като диваци, спотайващи се в сенките.

"Властелинът на пръстените: Войната на Рохирим"

"Властелинът на пръстените: Войната на Рохирим" е една по-различна версия на познатата история. Филмът е аниме адаптация на романа на Толкин. Продукцията е предистория на филмовата трилогия "Властелинът на пръстените", като действието се развива 183 години преди събитията във франчайза. Режисьор е Кенджи Камияма, а ролите ще озвучават Брайън Кокс, Гая Уайс, Люк Паскуалино, Миранда Ото, Лорънс Убонг Уилямс и Шон Дули.

"Ловци на духове: Замръзналата империя"

Новият филм на Гил Кенън ще е петият от поредицата "Ловци на духове". Дан Акройд и Бил Мъри отново ще участват в спасяването на света от паранормална опасност, а компания ще им правят Пол Ръд, Кари Кун, Фин Улфхард, Маккена Грейс, Селест О'Конър и Логан Ким.

Биографичните филми

През 2024 г. предстоят премиерите на два биографични филма за едни от най-обичаните музиканти. "Боб Марли: One Love" ще потопи в света на реге легендата Боб Марли. В главната роля ще бъде Кингсли Бен-Адир, а премиерата се очаква през февруари.

Back to Black ще разкаже историята на Ейми Уайнхаус, а британската певица ще бъде изиграна от Мариса Абела. Премиерата на драмата ще е през април.

За малки и пораснали деца

Любимата оранжева дебела котка, която обича лазаня и мрази понеделниците, ще се завърне на голям екран през май 2024 г. "Гарфилд: Филмът" е анимация, базирана на едноименния комикс от Джим Дейвис. Режисьор е Марк Диндал, а Крис Прат ще даде глас на Гарфилд.

"Муфаса: Цар Лъв" е още едно предложение за малки и големи. Филмът е създаден в чест на 30-годишнината от оригиналната продукция и ще разкаже за ранните години на бъдещия цар Муфаса. Режисьор е Бари Дженкинс, а зад гласовете на животните са Арън Пиер, Келвин Харисън, Били Айкнър, Сет Роугън и Джон Кани. Премиерата ще бъде през декември.

Българските предложения

От българските филми, които ще излязат на голям екран през 2024 г., очакван е "Чума" на Иван Владимиров по сценарий на Боян Биолчев. Филмът е вдъхновен от разказа "През чумавото" на Йордан Йовков, а в ролите са Велислав Павлов, Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев и др. Продукцията беше част от програмата на фестивала "Синелибри", а от януари 2024 г. ще може да бъде гледана и по кината.

"Гунди - легенда за любовта" е друго българско заглавие, очаквано през 2024 г. Режисьор на биографичната драма за един от най-обичаните български футболисти е Димитър Димитров, а сценарист е Емил Бонев. Футболистът ще бъде изигран от Павел Иванов, а негова съпруга - от Александра Свиленова. Във филма участват още Параскева Джукелова, Стоян Радев, Николай Урумов, Александра Костова и др.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини