От х:

Днес в x:

Социалните работници от Хасково в едночасов протест, но продължиха и да обслужват

    Работещите в Дирекция "Социално подпомагане" в Хасково подкрепиха националния протест в едночасова предупредителна стачка, организирана от синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

    Служителите обаче не напуснаха сградата, а останаха пред вратите на работните си места. Тя е за по-достойно заплащане и по-добри условия на труд в тежкия сектор на социалното подпомагане.

    Едно от основните им искания е за 30-процентно увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година, защото заложено, отдавна е стопено от инфлацията. Класификатор на длъжностите в администрацията, като социалните работници преминат от трудови в служебни правоотношения и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър, е другата промяна, за която се настоява, коментира синдикалният лидер от КНСБ в учреждението Галена Попова.

    „В момента сме служители в държавна администрация, но не сме държавни служители. Не ни се начислява и стаж за прослужено време, казват хората от социалната сфера. Това е важна тема, защото в момента тези, които работим сме приравнени на завършилите средно образование, а почти няма човек без висше образование“, посочиха протестиращите.

    Работата, която извършват социалните специалисти, е многообхватна, тя включва взаимодействие с уязвими групи, често в кабинетите им влизат и неграмотни хора, на които трябва да се помага.

    250 лв. се полагат годишно за представително работно облекло сега, но социалните работници искат да има увеличение и в тази посока.

    Освен това разказват, че по време на кампании, като например, когато се подават заявления за целевите помощи за учениците и за отопление, се налага да работят и в почивните си дни-съботи и неделя, а това не им се заплаща допълнително.

    Другото от исканията на протеста е да се отпуснат средства за прегледи на зрението и за очила. Работим непрекъснато с цифри и данни, пред компютрите сме часове наред и това е важна социална придобивка, която настояваме да получим от нашия работодател-държавата, казват още експертите по социални дейности.

    Социалните работници изразиха готовност и за бъдещи ефективни стачни действия, ако настояванията им не бъдат чути и удовлетворени.

    И въпреки че днес бяха обявили едночасова стачка, те създадоха организация и за обслужване на хората, които в рамките на това време дойдоха в дирекцията, заради ясната си убеденост, че работата на социалния служител е мисия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Да
      Данъкоплатец
      38 -33
      13:22, 12 дек 2023
      Аз , който ви плащам заплатите , не съм съгласен. Ако не ви харесва-молбата и в частния бизнес-там ги дават неброени.8 часов работен ден , обедна почивка, няма подминат празник да не се почива, болнични когато ни е удобно.За такава работа - толкова пари.Държавната служба , нека да примоня , е преди всичко сигурност. Не пари. Ние ви плащаме и осигуровките на 100 процента и пак недоволни.
      • Ра
        Работещ!
        28 -10
        14:54, 12 дек 2023
        Нищо на никого не плащате! Подминавате обществената тайна, че работещите в дъждовните институции са едни от малкото осигуряващи се на реалното си възнаграждение. Частния сектор крие не малко от възнагражденията и данъците си. Правете разлика между държавен служител и такъв работещ в държавна администрация. Работещите в държавната администрация си плащат всички данъци сами! Все едно да обясниш на магазинерката в магазина, че й плащаш заплатата!
      • До
        До работещ
        23 -19
        16:07, 12 дек 2023
        Ха сега. Бюджетът откъде се пълни. Да не би да сте на собствена издръжка от такси или нещо друго. Държавни хрантутници сте всички. Държавен служител и държавна администрация- все тая.И данъци се крият защото никой не иска да ви издържа. Една услуга не съм получил като хората. Ама една.Като не ви харесва- напуснете. Кой ви спира. Ама не ви стиска.
      • Ра
        Работещ
        8 -3
        21:04, 12 дек 2023
        По отговора ви личи, че дори не сте вникнали в смисъла на думите. С хора, които се хранят чрез негативизъм и омраза полемиката е излишна!
    • 2
      Ч.
      Ч.П.
      19 -8
      14:42, 12 дек 2023
      В правото са си. Дано да им пооправят възнагражденията и условията на труд, че положението е....
      На снимките си харесах една. Тя отърва, ама другите....
      Заслужават по добри условия на труд!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини