От х:

Днес в x:

Доцент сигнализира за фалшиви оценки и дипломи от Югозападния университет

Доцент Стефан Дечев сигнализира Министерството на образованието и науката (МОН) за фалшиви оценки и дипломи на студенти от Югозападният университет (ЮЗУ) в Благоевград. Това става ясно от публикация на доц. Стефан Дечев на страницата му във „Фейсбук“.

Това е поредният скандал свързан с ЮЗУ в Благоевград. През 2021 г. ректорът на висшето училище проф. Борислав Юруков беше обвинен от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в конфликт на интереси през 2021 г. и трябваше да върне на държавата 142 хил. лв.

Стефан Дечев е подал сигнала с нередните практики в ЮЗУ в Министерството на образованието в началото на декември 2023 г. Той е бивш преподавател във висшето учебно заведение в Благовград, а в момента преподава в Нов български университет (НБУ).

В сигнала си доц. Дечев твърди, че в ЮЗУ са раздадени дипломи за висше образование на студенти при нанесени оценки от негово име по непроведени изпити с фалшифициране на подписа му.

Той посочва, че това е ставало в Правно-историческия факултет на ЮЗУ по време на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов. Като доказателство прилага 26 снимки на главната книга, в която има оценки на студенти, подписани от друг, без той да е провел съответните изпити.

„Оценката по водената от мен дисциплина „Въведение в историята на историографията“ е подписана от друг в главната книга, без проведен от мен изпит на студентката“, пише доц. Стефан Дечев.

„Оценката по водената от мен дисциплина „Български национализъм“ е подписана от друг в главната книга, без да съм провел изпит. Дипломата за висше образование, както е видно от главната книга, е вече получена“, допълва той.

Общо описаните от него случаи за фалшифициране на подписа му и непроведени изпити са 8.

За друг случай доц. Дечев пише, че няма нито една водена от него дисциплина по учебен план, която да е нанесена в главната книга, а всички оценки, нанесени в главната книга, са съмнителни и изглеждат като подписани от един човек.

„Съдейки по подписите на колегите ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи, за които стана дума по-горе, наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доц. д-р Николай Марин в Правно-историческия факултет (ПИФ), а именно зам.-декана на Правно-историческия факултет и ръководител на катедра „История“ доц. д-р Валентин Китанов. Това е особено видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи, за които се говори по-горе в сигнала ми, с тези положени след оценки по дисциплините „Българско Възраждане“ и „История на българския народ XV - XVII в.", които са четени от заместник-декана на ПИФ“, посочва Дечев.

Освен въпросните случаи той съобщава и за други, в които положените подписи са също съмнителни и не отговарят на оригиналните и автентичните подписи на колегите преподаватели, титуляри в съответните учебни дисциплини.

„За сметка на това учудващо приличат като почерк на онези уж „мои“ подписи, които аз разпознавам като съмнителни и неавтентични. Несигнализирането от страна на колегите от предишното ми работно място се дължи на атмосферата създадена в Правно-историческия факултет под ръководството на декана доц. д-р Николай Марин - самозабравил се научен ръководител на скандалния бивш главен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и ръководител на катедра „История“ доц. д-р Валентин Китанов - атмосфера на страх и съучастие в незаконни практики или в прикриването им. И наистина, всякакво служебно израстване е свързано със съучастие в или замълчаване за подобни практики. Това го доказва и „успешната“ на пръв поглед академична кариера на двамата господа“, пише до Дечев в сигнала си до МОН.

Той смята, че този случай се отличава с „особена арогантност“ и призовава МОН да направи проверка на място.

Към момента няма официална информация от образователното министерство какво е предприело по сигнала.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини