От х:

Днес в x:

Почина кийбордист на легендарните „Биело Дугме“

Владо Правдич, легендарният кийбордист на „Биело Дугме“, е починал снощи в Сплит, в навечерието на 74-ия си рожден ден. През последните месеци той се бореше със сериозно заболяване.

Правдич започва музикалната си кариера през 1965 г. в групата Vokinsi. С „Биело Дугме“ е от самото създаване през 1974 г., като с тях записва два албума преди да влезе в казармата.

Завръща се в групата през 1978 г. и до 1987 г. той издава пет албума с тях - „Bitanga i princeza“, „Doživjeti stotu“, „Uspavanka za Radmilu M.“, „Kosovka djevojka“ i „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“. Владо се пенсионира и се посвещава на компютрите.

Групата е създадена през 1974 г. в Сараево и в първоначалния й състав са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и основен двигател на групата е Горан Брегович.

Най-успешна година за бандата е 1988-а, когато излиза албумът Ćiribiribela, на чиято обложка е нарисуван Ноевия ковчег. Хит номер едно от него става песента „Гергьовден“.

На следващата година обаче групата се разпада, поради нарастващото напрежение в Югославия. Все пак популярността на „Биело дугме“ не намалява, а за концертите им, посетени от рекорден брой зрители, продължават да се носят легенди.

През 2005 г. бандата се събира отново за три концерта в Сараево, Загреб и Белград. На шоуто им на Хиподрума в Белград идват над 250 хиляди фенове.

 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини