От х:

Днес в x:

Драстично скъсяване на срока: ПП предлага дерогацията да падне на 15 март

Драстично намаляване на срока на дерогацията за внос на руски нефт и нефтопродукти предлага ПП, стана ясно от изказване на депутата Радослав Рибарски (ПП-ДБ) в парламента.

Вместо до октомври, този срок да се скъси до 15 март, ще предложи ПП на утрешното извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Рибарски каза, че поисканият от ГЕРБ срок от три дни за отпадане на дерогацията не е реалистичен.

Мотивът за отпадане през март е, че тогава ще е минал зимният период, през който сроковете за доставки на суров нефт скачат неколкократно.

"Докладите, които бях предложени в секретно деловодство, показват именно опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт. Именно затова ние предпочитаме да подходим според това, което ние виждаме в тези доклади. И моята препоръка е към г-н Борисов утре да отиде в Съвета за сигурност и също да се запознае с изложените факти в тях", заяви Рибарски.

Малко по-рано Борисов даде заявка, че няма да присъства на утрешния съвет.

"За нас е по-важно да се подсигурят доставките и цените да не се повишават. И да се преодолее рискът от дефицит на горива", обясни Рибарски.

Той добави, че през зимата основният въпрос е доставката на суров нефт - тя предполага преминаване при проливите, при бурно време не могат да минават кораби, а танкери с нефт минават само през светлата част на денонощието. Ако сега срокът е 2-3 дни, тогава могат да са 30 и повече, каза депутатът.

На заседанието в МС на 16 ноември са поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателите на комисиите в парламента по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната - Кирил Петков, и по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид, както и председателите на парламентарните групи, подкрепили предложението за отмяна на дерогацията за три дни – Десислава Атанасова - ГЕРБ и Делян Пеевски – ДПС. В съвета ще се включат и министрите на икономиката и индустрията и на енергетиката – Богдан Богданов и Румен Радев. С изводите от докладите, които не са засекретени, допълнително ще бъде запозната и Диана Ковачева, омбудсман на републиката, се казва в съобщение на Министерския съвет.

Доклади по темата ще представят компетентните органи - Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

След налагането на санкциите на Русия България успя да издейства дерогация от общоевропейската забрана върху вноса на руски петрол.

Тази дерогация беше предоставена, за да се гарантира сигурността на доставките в страната. България се възползва и от друга дерогация, която позволява да изнася определени рафинирани продукти, които отговарят на определени условия. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини