От х:

Днес в x:

10 храни, които ще подсилят имунитета ни през есента и зимата

Важно е да се грижим за здравето си през цялата година, но за да избегнем досадните настинки и грипа е добре да засилим имунитета си на прага на зимата.  Ето кои храни ще ни помогнат:

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове - портокали, лимони, грейпфрут, съдържат голямо количество витамин С, който предпазва от остри вирусни инфекции и настинки.

Витамин С е известен със своите антиоксидантни свойства и способността си да подобрява имунната функция.

Тиква

Тиквата съдържа високи нива на антиоксиданти, като бета-каротин, витамин С и витамин Е. Тези антиоксиданти помагат да се намали възпалението в организма и предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.

Броколи

Броколите са богати са на витамини A, C и E и фибри. Антиоксидантите в тях поддържат имунната система в добро здраве, кожата жизнена и млада, и се борят със свободните радикали, причиняващи злокачествени изменения в клетките.

Чесън

Чесънът съдържа алицин, който има антибактериални и антивирусни свойства и може да помогне за борба с инфекции. Сред най-важните му ползи за здравето са имуноподдържащото и антираково действие, както и способността му да помогне за контрол на кръвното налягане.

Ябълки

Богати са на фибри и витамин C, които помагат за поддържане на здрава имунна система.

Спанак

Спанакът е богат на витамини и минерали. Той е отличен източник на витамин А, който спомага за здравословното зрение и поддържа имунната функция. Съдържа и значителни количества витамин С - антиоксидант, който подпомага производството на колаген, укрепва имунната система и подобрява усвояването на желязото.

Моркови

Морковите правят чудеса за засилване на имунната система чрез увеличаване на производството и работата на белите кръвни клетки. Така те изграждат устойчивост при различни видове инфекции.

Ядки и семена

Суровите ядки са отличен източник на есенциални хранителни вещества, сред които минерали, витамини, протеини и полезни мазнини.

Червено месо

Червено месо е едно от най-ефективните средства за укрепване на имунитета. То съдържа витамин B12, желязо и цинк, които са важни за здравето.

Мед

Медът е един от най-лечебните природни елексири. Той не само засилва естествените защити на организма ни, но и спомага растежа на клетките, осигурява ни жизненост и тонус. Отличава се с мощни противовирусен, бактериоциден, бактериостатичен и антирадиационен ефект.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини