От х:

Днес в x:

Facebook и Instagram вече предлагат платен абонамент в България

Meta - компанията-майка на Facebook и Instagram - пусна и в България възможността за платен абонамент, при който данните на потребителите няма да се използват за сервирането на реклами.

Абонаментът струва 9.99 евро на месец, или 19.54 лв. за "удоволствието" да ползвате двете социални мрежи, без да излъчват реклама. Това е най-ниското ценово равнище, което Meta ще предлага в ЕС и е за ползването на уеб-базираните сайтове на Facebook и Instargam.

Цената за мобилните приложения в iOS и Android е по-висока - 12.99 евро на месец, заради допълнителните такси, които компанията плаща на двата app store-a на Google и Apple.

"Законите във вашия регион се променят, затова предоставяме нов избор за начина, по който използваме информацията ви за реклами. Ще научите какво означава всяка опция за вас, преди да потвърдите избора си", пише в съобщението с офертата за абонамент.

Причината за въвеждането на платена опция е решението на Европейския съд от юли 2023 г., което на практика забрани на Meta да комбинира събираните данни на потребителите си в различните социални мрежи и информацията за тяхното поведение във външни сайтове и приложения, освен ако човекът не потвърди изрично, че е съгласен с това.

През януари регулаторите в ЕС решиха да наложат 390 млн. евро глоба на Meta за това, че принуждаваше потребителите си да приемат персонализираните реклами, ако искат да използват Facebook.

Месечният абонамент е вариант, с който Зукърбърг се опитва да отговори на правилата в ЕС, но може отново да бъде оспорен в съда.

Австрийският активист за защита на личните данни Макс Шремс твърди, че дори тази програма не се съобразява с GDPR.

"Ако преминем на система, в която всеки ще трябва да плаща за правата си, правото ни на лично пространство вече ще зависи от това колко дълбоки джобове имаме", коментира той пред New York Times.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини