От х:

Днес в x:

ЕСТАА: България ще бъде обявена за предпочитана дестинация през 2024 г

България ще бъде обявена за предпочитана дестинация през 2024 г. от Европейската асоциация на туристическите агенти и туроператори (ЕСТАА). Това стана известно по време на годишната среща на организацията, която се проведе в Ламего, Португалия, съобщиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Това означава, че догодина страната ни ще бъде рекламирана пред членовете на всички национални европейски асоциации на туроператори и турагенти. Представители на туристическата индустрия от 26 страни ще пристигнат у нас за своята годишна среща и ще могат на място да се запознаят с туристическия потенциал на страната ни.

Инициативата стана възможна и ще се реализира благодарение на подкрепата от Министерството на туризма като част от маркетинговите активности за промотиране на дестинация България.

Над 50 делегати, представляващи туристически компании от цяла Европа, присъстваха на тазгодишната среща на ЕСТАА в Португалия. Основен акцент на срещата бяха новаторските инициативи на ECTAA, свързани с Плана за действие в областта на климата и използването на потенциала на изкуствения интелект (ИИ) в туристическата индустрия.

След  цялостна оценка на въглеродния отпечатък на организацията, ECTAA взе решение да се ангажира с намаляване и компенсиране на своето въздействие върху климата. Целта е да се приведе в съответствие с глобалния ангажимент за постигане на 50 на сто намаление до 2030 г. и нетни нулеви емисии до 2050 г. ECTAA признава спешната необходимост от повишаване на осведомеността и знания в рамките на туристическата  индустрия, да действа проактивно и да предвиждат бъдещите изисквания на потребителите и да гарантират, че те ще бъдат удовлетворени по един устойчив начин.

Значението на изкуствения интелект (ИИ) за развитието на туристическата индустрия също беше във фокуса на дискусиите. Освен туроператори в тях участваха представители на Microsoft и академичните среди. Разгледани бяха текущи проекти, базирани на ИИ, които обещават да подобрят ефективността и преживяванията на клиентите в сектора на пътуванията.

Общо бе мнението, че въпреки огромния потенциал за автоматизиране и рационализиране на различните процеси, изкуственият интелект няма да намали стойността на човешкия опит и персонализираното обслужване, предоставяно от консултантите по пътувания. ECTAA вярва, че пътуванията ще продължат да бъдат жизненоважни в напълно цифровата ера. Освен това беше подчертано, че ИИ не е изключителна сфера на големите технологични компании; дори малките туристически компании могат да използват технологиите на ИИ, за да подобрят услугите си и да останат конкурентоспособни.

На финала на срещата д-р Даниела Стоева, член на изпълнителния борд на ECTAA, представи накратко Дестинация България пред делегатите и разнообразните възможности за туризъм, с които членовете на ЕСТАА ще имат възможност да се запознаят и лично в различните комуникационни формати на програмата "Предпочитана дестинация".

В обобщение на срещата тя посочи: "Нашата среща в Ламего отразява непоколебимостта ни да се справим с изменението на климата и да свържем бъдещето на туристическата индустрия с изкуствения интелект. Ние вярваме, че като даваме пример в действията в областта на климата и използваме силата на ИИ, можем да служим най-добре на нашите клиенти, индустрията и нашата планета".

В края на миналия месец България, и по-точно Дунавският лимес, бе посочена сред препоръчителните дестинации за пътувания през 2024 г. и от популярния туристически пътеводител "Лонли планет" (Lonely Planet).

Поредица от драматични крепости и селища по древната граница на Римската империя, Дунавският лимес е номиниран за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 2024 г. Макар че защитата на световната организация ще обхване забележителности в четири държави, българският отрязък е може би най-впечатляващ, тъй като до много от местата може да се стигне с колело или по пътека, която следва течението на река Дунав до Черно море, а всеки може да ги посети безплатно, препоръчва "Лонли планет". Изданието отличава най-вече крепостта "Баба Вида" във Видин и продължаващите археологически разкопки по римското пристанище "Сексагинта приста" край Русе. Пътеводителят подрежда българските древности в категорията "стойност", в която попадат също така Полша, американският Северозапад, френската област Нормандия, Египет и други. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини