От х:

Днес в x:

Местата по света, които си струва да посетим

Тази година плановете ни за пътувания може и тотално да се объркаха, но желанието ни да опознаваме света е все така голямо. Голямо колкото надеждата, че скоро всичко ще се нормализира и ще можем отново да стегнем куфарите за някоя далечна и мечтана дестинация.

Ако все още нямаме конкретни планове, търсим вдъхновение или просто искаме да помечтаем, то в новата класация на Lonely planet с топ туристически дестинации по света със сигурност ще намерим някое предложение и за нас.

Второто издание на Ultimate Travel List класира отново 500-те най-добри дестинации и преживявания по света, а основната му цел е да ни вдъхнови за нови приключения веднага щом стане възможно. Ето и кои са топ 10 на местата, които ни препоръчват задължително да посетим.

10. Планинската верига Анапурна, Непал

Този маршрут е задължително преживяване за алпинисти и туристи ентусиасти. Впечатлява с огромното разнообразие, на което ставаме свидетели по пътя - оризови насаждения, пасища на якове, заснежени хълмове и върхове, езерото Тиличо, много скрити селца и хижи.

Според Lonely Planet, това е всичко, от което се нуждае един страхотен преход. А преживявания има за всички, като някои от тях продължават и по цял месец.

Снимка 500589

9. Салар де Уюни, Боливия

Това е едно повече от интересно солено езеро. То е най-голямото в света. Всяко лято се пълни с дъждовна вода, но остава все така плитко. От отразяването на небето в повърхността му се създава илюзията, че ходим по облаците. 

Езерото е също така впечатляващо и когато е пресъхнало. Тогава на дъното му се образуват различни геометрични фигури, а и можем да стигнем до двата острова в него. 

8. Храмовете в Ангкор, Камбоджа

Lonely Planet определят това място като "рая на земята". Мястото е и символ на религиозната отдаденост, който просто няма как да не ни възхити и впечатли. Включва над 1000 светилища и храмове, обградени от дива растителност.

Храмовият комплекс Ангкор Ват е най-известната забележителност, най-голямата религиозна сграда в света и домът на хиндуистките богове. Тук изгревите не са за пропускане, а през дъждовния сезон можем да се разминем с огромните тълпи туристи, които са обичайни за това място (освен във времена на пандемия).

Снимка 500602

7. Водопадите Игуасу, Аржентина и Бразилия

Тази природна забележителност се намира в едноименния природен парк, разположен на територията на двете държави в Южна Америка. Тя е и поредният пример за това колко внушителна може да бъде природата.

Каскадите са оформени от верига от стотици водопади в продължение на близо 3 километра. Над падащите води често се забелязват и красиви дъги, които правят гледката още по-магическа.

Снимка 500604

6. Езерото Блед, Словения

Основната забележителност тук е бялата църква с камбанария и вековния замък, разположени върху малък остров в центъра на езерото, заобиколени от кристално чисти води. В тях се практикува гмуркане, а около водоема е подходящо за разходки и колоездене. Няма спор, че мястото е като излязло от приказките.

Снимка 500605

5. Йелоустоун, САЩ

Националният парк ни предлага огромно разнообразие от природни забележителности. Тук се намират 60% от гейзерите в целия свят. Можем да наблюдаваме и редица животни в естествената им среда - като бизони, лосове, мечки и вълци. 

Снимка 500606

4. Делтата на река Окаванго, Ботсвана

Тук живеят някои от най-застрашените видове животни в света. Можем да наблюдаваме отблизо и африкански слонове. Мястото е популярна сафари дестинация. С територия от 20 хиляди кв.км., това е най-голямата вътрешноконтинентална безотточна делта в света. Части от района могат да бъдат обиколени с кану, моторна лодка или джип.

Снимка 500607

3. Улуру-Ката Чута, Австралия

Още един национален парк, който попада в класация. Характерното за него са двете защитени зони и двете скални образувания - Улуру и Ката Чута. Местните аборигени смятат, че това е свещено място. А гледките са най-красиви по изгрев и залеж, когато слънцето къпе в лъчите си огромните скали. Националният парк е  част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Снимка 500610

2. Галапагоски острови, Тихия океан

Една доста по-популярна дестинация е в подножието на върха. Островите са наричани чудо на науката и природата, защото тук могат да се видят животни и забележителности, каквито няма никъде друга по света - като 200-годишни костенурки, големи сухоземни игуани в розово и жълти, нелетящи корморани. Край островите има и огромно разнообразие от морски видове.

Снимка 429535

1. Петра, Йордания

"Изгубеният град" е част от Световното културно наследство и едно от Новите седем чудеса на света. Петра е на над 3000 години и има наистина впечатляващ история. Тук е бил важен търговски и религиозен център, а сградите в скалите са непокътнати и до днес.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини