От х:

Днес в x:

Българските ученици вече могат да правят свои видеоигри с безплатната 3D платформа Godot

Българските ученици, които проявяват интерес към програмирането и разработката на игри, вече могат да се научат да работят с платформата Godot и у нас. Тя е напълно безплатна, с отворен код и с лиценз от Масачузетския технологичен институт. Това информират от образователната организация Logiscool, която предлага разнообразие от курсове по програмиране за ученици.  

Целта на Godot е да предостави на обучаващите се напълно интегрирана среда за разработка на игри, включваща всякакви инструменти - от кодове до графики, музика и други.

Във веригата школи учениците на възраст между 12 и 18 години могат да се включат в курса по програмиране на Godot/Python. Той ще ги запознае с основите на разработването на игри с помощта на новия енджин, както и с основите на езика за програмиране Python. В рамките на три образователни модула те ще придобият нови знания и умения, докато играят и създават реални гейм проекти.

"Целта на екипа ни винаги е била да разширяваме възможностите и познанията на българските деца и младежи. Обучаваме ги по един достъпен начин в някои от най-иновативните сфери на съвременните технологии, като същевременно изграждаме забавна и защитена среда. Курсовете ни включват инструменти за разработка на мобилни приложения, виртуална реалност и редица други модерни области, а с новия курс по Godot ще добавим и пълноценно създаване на видеоигри, с което ще позволим на обучаващите се да правят свои собствени игри и други проекти", казва Николай Цонев, съосновател на Logiscool България.

Какво е Godot?

Това е модерен енджин, който не само предоставя платформа за разработка на игри, а и подкрепя концепцията за непрекъснато обучение и развитие. Подходящ е както за деца, така и за възрастни, давайки им възможност да правят игри от нулата, използвайки единствено инструментите за създаване на съдържание, които са интегрирани вътре в него.

Допълнително удобство е, че всички компоненти на играта се съхраняват във файловата система на компютъра, което улеснява работата в екип и проследяването на различните версии на разработката. Godot се използва за създаване на 2D и 3​D игри. Едно от най-големите предимства на енджина е, че е безплатен за използване и поддържа най-разпространените операционни системи за компютри и телефони.

Ключови характеристики

Една от функциите на Godot, които са направили платформата толкова популярна, е системата за сцени, базирана на възли, при която всеки възел представлява специфичен аспект на играта или приложението. Това улеснява създаването на сложни сцени и йерархии, както и повторното използване на активи в рамките на проекта.

Друга отличителна характеристика на енджина са вградените инструменти, като редактор на анимации, карти на плочки и други, които улесняват създаването и управлението на игрови активи. В добавка Godot поддържа 2D и 3D графики, както и редица вградени инструменти за създаване и анимиране. Той също така поддържа широк набор от популярни файлови формати за изображения и 3D файлове.

Godot е лицензиран под лиценза MIT (Масачузетски технологичен институт). Това означава, че е свободен за използване, модифициране и разпространение, което го прави идеален избор за независими разработчици и любители.

За Logiscool

Logiscool преподава програмиране на деца от от първи до 12-и клас чрез игри и забавление. В свят, в който технологиите засягат всеки аспект от живота ни, е от голямо значение децата ни да са дигитално грамотни и да бъдат не само ползватели, а да прекарват времето си пред екрана по един активен и творчески начин.

За да направи обучението по-привлекателно и ефективно, екипът на Logiscool представя учебния материал под формата на игра. По време на занятията децата получават възможността да разработят свои собствени игри или програми. Така, след всеки урок, децата могат да се гордеят с това, че са създали нещо ново.

Най-важното предимство на Logiscool е собствената образователна платформа и учебна програма, съобразена изцяло с възрастта на всеки един ученик. Тя се актуализира непрекъснато от екип от педагози и ИТ специалисти въз основа на обратната връзка от повече от 185 000 деца от целия свят, преминали през нея.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини