От х:

Днес в x:

Ужасяващ видеозапис от атаката на "Хамас" срещу Израел беше показан на министрите на отбраната от НАТО

"Шокиращ" и "ужасяващ" видеозапис, по техните собствени думи, от атаката на "Хамас" срещу израелски цивилни е бил показан днес в централата на НАТО в Брюксел на министрите на отбраната на страните членки на алианса от израелския им колега Йоав Галант, предаде Ройтерс. Днес е вторият ден от срещата на министрите в белгийската столица.

Израел се зарече да унищожи радикалното палестинско движение "Хамас", което управлява ивицата Газа, в акт на отмъщение за най-смъртоносното нападение срещу мирни евреи от Холокоста насам, посочва Ройтерс. В събота стотици палестински бойци разрушиха граничните ограждения и нахлуха към израелски селища.

Пълният мащаб на убийствата излезе наяве, когато израелските сили отвоюваха градовете и кибуците (традиционни селища на затворени общности), заварвайки домове осеяни с мъртви тела. Израелската армия каза, че е видяла жени, които са били изнасилени и убити, и деца, които са били умъртвени и изгорени.

Израелският министър на отбраната Галант, който участва чрез конферентна връзка в днешното едночасово заседание на НАТО, запозна накратко останалите министри с атаката и им показа видеото, разпространено първо от "Таймс ъф Израел" и наречено от медията "нецензуриран видеозапис на жестокостите на "Хамас".

"Понесохме жесток удар. И все пак, не се заблуждавайте – сега сме 2023-а, а не 1943-а. Ние сме същите евреи, но имаме други възможности. Държавата Израел е силна, ние сме сплотени и силни", заявява Галант в обръщение към колегите си и допълва, че израелската армия "ще унищожи Хамас". "Ще преследваме докрай и последния човек с кръвта на нашите деца по ръцете си", казва Йоав Галант, цитиран от ДПА. 

"Беше ужасяващо. Всеки стана съпричастен с реалността", заявява за Ройтерс дипломат от западна страна. Друг източник на агенцията говори за "ужасяваща картина" и посочва, че съюзниците в НАТО са единни в подкрепата си за Израел.

Във видеозаписа е имало "технически намеси" със "замъгляване на образа на места, за да се запази достойнството на жертвите", казва за Ройтерс свидетел, който е бил в залата.

Министри на отбраната, сред които този на Германия – Борис Писториус, заявиха публично, че ще помогнат на Израел, като удовлетворят искането на израелците да използват два бойни дрона "Херон ТП" за своето контранастъпление в контролираната от "Хамас" ивица Газа.

"Ние сме на страната на Израел", заяви Писториус, допълвайки, че Германия ще обсъди и израелското запитване за корабни боеприпаси.

Освен това Израел е помолил Германия за бронежилетки и медицински консумативи, както и за поемане на лечението на ранени израелци в германски болници, съобщава за Ройтерс източник от областта на отбраната, без да разкрива допълнителни подробности.

"Израел не е сам", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след заседанието с участието на Галант. Вчера Столтенберг заяви, че Израел има право да се защити и НАТО е очаквал съответстваща по измеренията си израелска реакция на атаката на "Хамас". 

По време на днешните разговори между министрите на отбраната от НАТО единствено Турция е изразила несъгласие, отказвайки да осъди нападенията на "Хамас" като тероризъм, посочва Ройтерс, като се позовава на друг източник. За момента няма коментар от страна на турската делегация на срещата на НАТО в Брюксел, както и от турското външно министерство.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини