От х:

Днес в x:

Денков: Предстои да вземем решение за увеличаване на минималната работна заплата със 153 лева

Предстои да вземем решение за увеличаване на минималната работна заплата със 153 лева, така че от 780 лева за 2023 г. тя да стане 933 лева от 1 януари 2024 г. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

„С това решение ние ще изпълним един от ангажиментите си, съчетан с други мерки, за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти. България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори с ниските си работни заплати“, посочи Денков. 

„Трябва да привличаме инвестициите с това, че предлагаме производства с високо качество, висока добавена стойност и подготвена работна ръка. Това ще отнеме време, но решението днес е стъпка в тази посока“, допълни още министър-председателят.  

Темата за предложения нов размер на минималното трудово възнаграждение бе обект на обсъждане на провелото се на 5 октомври заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него предложението подкрепиха синдикалните организации, а работодателските се обявиха против. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини