От х:

Днес в x:

Асен Василев: Корупцията у нас е пуснала дълбоки корени и борбата ще е трудна и продължителна

Борбата срещу корупцията е основния двигател, който България трябва да използва, за да станем по добри. Това заяви министърът на финансите Асен Василев при откриването на конференция за подобряване на прозрачността чрез колективни действия.

"Корупцията в България е пуснала дълбоки корени. Тя е проникнала в профсъюзи, работодателските организации, икономиката и всички сфери на обществото. Борбата ще бъде трудна и продължителна. Пример от последните 3 месеца - България направи стъпки в НС като промени в КПКОМПИ, разследване на главния прокурор, приемане на промени в Конституцията на първо четенето, което е голям успех. Законът за ЗОП беше приет обаче с две изключения. Първото не отказа на партиите да подкрепят текста, според който частните болници да правят обществени поръчки при доставки с публичен ресурс. Това показва, че когато има сериозен финансов интерес, корупцията прониква навсякъде. Другото, което не мина е отдаването на горите също да става по ЗОП. Затова трябва да сме постоянни, да не забравяме недовършените неща и да го довършим следващия път. В началото на битката сме. Имаме още доста сериозни реформи и вярвам, че тогава България ще бъде водеща в ЕС. На нашето поколение се е паднала тази битка и ние ще я доведе до край", заяви в заключение Василев.

Посланикът на Съединените американски щати Кенет Мертен заяви, че прозрачното прилагане на законодателството е важно не само за демокрацията, но и за просперитета. За България е важно да се отбележи, че е постигнато много през последната година за върховенство на закона, посочи той и визира редица законодателни промени, приети от парламента. Отличи работата на НПО-тата в борбата срещу корупцията. Предприемането на още стъпки срещу корупцията ще даде възможност за повече чужди инвестиции. Правителството не е единственото, което трябва да се бори с корупцията. Имате партньори и ние сме с вас, подчерта още американският посланик.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини