От х:

Днес в x:

Денков: Парламентарно представени политици ползват трибуната за фашистка пропаганда

Министър-председателят Николай Денков заяви, че изпълнителната власт няма правомощия да забранява фашистката пропаганда, но се опитва да ограничи дейността на хора, които я разпространяват. 

Днес премиерът отговаряше на въпроси на живо на страницата на Министерски съвет във Фейсбук. Той посочи, че двамата свещеници от Руската църква са били изгонени, защото са действали срещу интересите на България. Премиерът каза, че не би искал да имаме проблеми с религиозни институции, но най-доброто, което е можело да се направи, е "шпионите" да получат забрана за действие на наша територия. 

Според Николай Денков има институции, които трябва да следят за това дали има фашистка пропаганда, но изпълнителната власт няма такива правомощия:

"Това, което можем да направим, е да я разкриваме. Да казваме - това е антисемитизъм и фашистка пропаганда. Аз не спестявам, когато е необходимо да кажа такива думи, включително когато става дума за парламентарно представени политици, които използват и трибуната за такъв език на омразата."

Денков каза, че службите нямат правомощия да следят какво е фашистка пропаганда. Той обаче посочи, че има етичен кодекс на медиите и организации, които биха могли да се намесят по-категорично и да кажат, че подобна реторика е неприемлива. 

През юни правителството призова прокуратурата да разследва "Възраждане" заради призиви за насилие. Тогава премиерът заяви, че "в българския парламент вилнее неофашистка партия и шества в националните медии".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини