От х:

Днес в x:

Нотариалната камара иска създаване на имотен регистър, по закон - електронен

Идеята ни е да стартира процедура по създаване на имотен регистър, каза за БТА нотариусът Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на България. Двадесет и две години има закон за кадастъра и имотния регистър, а още няма имотен регистър. Съгласно закона винаги се е предвиждало имотния регистър да бъде електронен, обясни Танев. Внесли сме визията ни в Министерството на правосъдието и Министерството на електронното управление, имаме технологичните познания и обезпеченост от IT специалисти, посочи Танев.

София е домакин на семинар за електронното вписване на нотариалните актове. Организаторите са Европейския институт за проучване и развитие на нотариата (I.R.E.N.E.) и Нотариалната камара. За първи път в България е организиран семинар, който касае електронното вписване. За нашата страна ще бъде много полезен и прагматичен, каза при откриването му Димитър Танев. Във вещното право, правото на собственост сме взели всичко от Франция и заради това се обръщаме към тях. Французите имат първия във Европа електронен автентичен акт. От 2018 г. всичко е онлайн, коментира той и добави, че чакат да започне производството по създаване на имотен регистър.

Имаше преди открита такава дискусия, има и отпуснати средства. Нашата идея, ако ще бъде направен имотен регистър, да бъде направен както е в навсякъде Европа. Да не се направи нещо различно, което вместо да помогне, да създаде хаос, обясни нотариусът и добави, че създаването му е изцяло в компетенцията на Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията. Трябва да бъде направен чисто технологично софтуерът и трябва да бъде променен правилникът за вписвания, посочи Танев.

Всекидневно нотариусите с адвокатите пишем нотариални актове. Един нотариален акт е четири страници. Най-дълго е описанието на страните и имота, то отнема от 80% от акта, това нещо нотариусът го има на файл, той може просто да го изпрати в системата като файл на Агенцията по вписванията, а те в момента преписват на ръка актовете и заради това се бавят и стават грешки, обясни Димитър Танев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини