От х:

Днес в x:

Лодката на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС доплува до споразумение с миньори

Споразумение от седем точки между управляващите формации ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС с част от синдикатите на протестиращите енергетици, което се очаква да бъде потвърдено с решение на Народното събрание. Блокадите на пътища в страната да бъдат частично прекратени.

Това е обобщение на договореното между преговарялите около седем часа представители на правителството, политически сили (всички парламентарно представени с изключение на БСП) и синдикати. 

Изводите бяха представени само от политиците, тъй като след края на срещата синдикатите не дойдоха за изказвания пред журналистите. Продължителните разговори бяха при закрити врати, макар че депутати от "Възраждане" излъчваха сегменти от срещите на живо във "Фейсбук".

Какво (не) е договорено

По-рано по време на излъчваната от "Възраждане" във "Фейсбук" среща стана известно, че споразумението между властите и протестиращите е от осем точки, но премиерът акад. Николай Денков оповести, че крайният вариант е от седем. Отпаднала е точката за създаване на предприятие за конверсия на въглищните региони, след като между различните синдикати е имало различия в исканията, но накрая се обединили около това, че не желаят предприятие.

Министерският съвет разпространи подписаното споразумение.

По същество Денков обобщи споразумението така: "Държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища като електрически централи. Тези централи, независимо дали са държавни или частни, имат свободата да работят и пазарът ще реши, кои ще останат. Наред с това имаме нужда от базови мощности, които да са достатъчни, за да е стабилна енергийната система".

Според Денков договореното с (част от) протестиращите не нарушава ангажиментите на България към Европейската комисия за намаляване на въглеродните емисии. "Основата на преговорите с Европейската комисия са тези документи, които внесохме (териториалните планове - бел. авт.). Не можем да започнем преговорите по същество без да бъдат внесени.

На въпрос на "Дневник" къде е общото сечение между заявката, че страната ще отговаря на европейските изисквания и в същото време няма да се ограничава работата на въглищните централи, Денков каза: "Много хора си представят, че въглищните централи във вида, в който ги виждаме днес, могат да продължат до 2038 г. Това е невъзможно и е крайно време да се каже ясно. Затова дискусията в Европа от няколко години е как да се осигури плавен преход до 2038 г. България е тази, която, спазвайки регламентите, трябва да дефинира как да стане това".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че след внасянето на териториалните планове България има три месеца да ги "допълва, моделира, да се направи така, че да бъде максимално адекватен и за енергетиката, и за Брюксел". На въпрос на "Дневник" защо правителството "Петков" не внесе териториалните планове за въглищен преход, а се е изчаквал последния момент, той отговори: "В последните 20 години, не само нашето правителство, проблеми и задачи са били отлагани. Вече нямаше за кога да бъдат отлагани".

Въглища за политическа употреба

Още в началото на поредния протестен ден и представители на синдикати, и протестиращи заявиха пред медиите, че ескалиралият сега казус с териториалните планове за въглищен преход е отговорност на всички управлявали през последните поне шест години.

Денков също декларира, че темата е употребена политически, но отказа да назова от кого. Освен очевидното противопоставяне от "Възраждане" и "Има такъв народ", по-късно в изказванията си премиерът все пак посочи, че и ГЕРБ е имала спорно поведение: "В някои от изказванията на представители на ГЕРБ през предишните седмици имаше проблемни точки, които пречеха да се намери решение. Днес и ГЕРБ, и ДПС, и разбира се "Продължаваме промяната - Демократична България" бяха много конструктивни", заключи Денков.

"Това е като гребането в една лодка. Ако не гребем всички заедно, лодката ще се върти на едно място. Който не гребе, той има време да клати лодката", заяви премиерът

Оценката на Денков беше посрещната радушно и от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, и от Делян Пеевски от ДПС, който напоследък се изказва от името на партията с председател Мустафа Кардайъ, а понякога - и от името на управляващите.

"В не-коалицията сме сериозни партньори, защото в трудни моменти можем да разчитаме един на друг", заяви Атанасова. Тя не уточни дали споразумението с поетите ангажименти към протестиращите ще бъде гласувана на извънредно заседание на парламента в сряда (4 октомври) или на редовно в четвъртък (5 октомври).

За "Има такъв народ" развръзката от срещата между управляващите и синдикатите не е положителна. Тошко Йорданов от партията на Слави Трифонов посочи, че според него блокадата на магистрала "Тракия" ще остане. "Формулирано е, че Министерският съвет се ангажира да проведе преговори с Европейската комисия, а не да запази мощностите. В тези преговори колегите от Европа ще кажат, че не искат, а нашите ще кажат "Съжаляваме, пичове, не стана, те отказаха" и ще ги затворят", каза Тошко Йорданов.

Без Пеевски не може

Излъчванията на "Възраждане" показаха активното участие на Пеевски и разпорежданията му към политическите формации по време на срещите с протестиращи и синдикати: "Възраждане" да не излъчва на живо във "Фейсбук", "Има такъв народ" да не си прави шоу, Денков да допусне всички представители на протестиращите на срещата.

"Доволен съм, свършихме работа на хората. Надявам се и другите колеги (има предвид част от синдикатите - бел. авт.), които останаха да го съгласуват, да го одобрят", обобщи Пеевски след срещата.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини