От х:

Днес в x:

Риск във водопроводите на Истанбул да потече мръсна вода

Водните запаси във водохранилищата на Истанбул са спаднали до 22,99 процента, което е най-ниското ниво от 2014 г. досега, предават турските медии, като се позовават на данни от сайта на Истанбулското управление за водоснабдяване и канализация.

Количеството на валежите, постъпили във водохранилищата от началото на годината до 27 септември, е по-малко от 400 мм на квадратен метър. Дори през предишни сухи години тази стойност е била по-висока.

Общите резерви в резервоарите на мегаполиса в момента са 199 млн. куб. м вода при норма от 868,7 млн. куб. м. От началото на септември резервите са намалели с около 50 милиона куб. м.

Проблемът с водата в града се дължи и на това, че през последните години властите не успяват да открият или създадат нови водоизточници в района.

Съществува риск скоро жителите на Истанбул да се сблъскат с проблема да получават мръсна вода от крановете в домовете си заради понижаващото се ниво на водата в резервоарите и невъзможността да се черпи вода без утайки и с ниско съдържание на замърсители към пречиствателните станции. По-интензивното пречистване на водата също е рисковано поради необходимостта да се използват повече хлор и други химикали.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини