От х:

Днес в x:

Белгия, Нидерландия и Германия официално представят кандидатурата си за изграждане на телескопа „Айнщайн“

Белгия, Нидерландия и провинция Северен Рейн-Вестфалия (Германия) подписаха декларация за съвместна кандидатура за изграждане на телескопа "Айнщайн" в граничния триъгълник на трите страни, предаде белгийската новинарска агенция Белга. 

"Айнщайн" ще представлява огромен подземен телескоп, предназначен за наблюдение на гравитационни вълни, по-конкретно на миниатюрните колебания на гравитационните вълни, които се разпространяват във Вселената и според теорията на Алберт Айнщайн могат да ни кажат повече за нея. 

Престижният проект ще бъде задействан някъде в Европа след няколко години. Понастоящем се работи за три възможни места, едно от които е близо до граничния триъгълник между Белгия, Нидерландия и Германия. Решението се очаква не по-рано от 2026 г. 

Декларацията за намеренията за официалната съвместна кандидатура на страните беше подписана днес от представители на федералното правителство на Белгия, Фландрия, Валония, френскоезичната общност, немскоезичната общност, германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, правителството на Нидерландия и нидерландската провинция Лимбург.

"Бъдещият обект трябва да се превърне в международен референтен център. Той е уникална среда за научни изследвани, но също така ще даде силен тласък на местната икономика и ще създаде преки и непреки работни места, тъй като много компании ще участват в изграждането, внедряването и поддръжката на обекта", заяви валонският министър на иновациите Вили Борсус.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини