От х:

Днес в x:

Тайван бил нещо като Хаваите според Мъск, но от Тайпе му дадоха адекватен съвет

Изявление на собственика на "Екс", "Тесла" и "Старлинк" Илон Мъск, свързано с отношенията между Китай и Тайван, провокира реакция в Тайпе, предаде Ройтерс.

Тайван "не е за продан", каза тайванският външен министър Джоузеф Ву във връзка с изказване на Мъск за отношенията между Пекин и Тайпе.

"Тяхната (на Пекин) политика е да обединят Тайван с Китай. От тяхна гледна точка може би става дума за нещо като Хаваите или нещо подобно, за неразделна част от Китай, която произволно не е част от Китай най-вече защото американският Тихоокеански флот спира опитите за обединение със сила", каза Мъск на събитието Ол-Ин Съмит (All-In Summit) в Лос Анджелис тази седмица, видеозапис от което е публикуван в "Ютюб".

Снощи тайванският външен министър Джоузеф Ву реагира на изявлението на Мъск с публикация в социалната платформа "Екс", известна до неотдавна като "Туитър".

Тайванският представител предложи на Мъск да поиска от Китай "да даде достъп до "Екс" на китайския народ. Китайските власти блокират "Екс", както и други западни социални платформи като "Фейсбук", отбелязва Ройтерс.

"Може би той (Мъск) си мисли, че ограничаването на достъпа е добра политика, като например изключването на "Старлинк", за да осуетиш украинското контранастъпление срещу Русия", изтъкна Ву, имайки предвид с информациите за случай на ограничаване от Мъск на достъпа на украинските сили до системата за сателитен интернет "Старлинк" миналата година във връзка с искане на Украйна за съдействие за нанасянето на удар по руския флот, базиран в Крим.

"Виж какво, Тайван не е част от Китайската народна република и със сигурност не е за продан!", се казва още в изявлението на тайванския министър.

Не за първи път Мъск прави изявление за отношенията между Китай и Тайван, отбелязва Ройтерс.

Миналия октомври Мъск предложи напрежението между Китай и Тайван да бъде преодоляно посредством предаването на Пекин на част от контрола върху Тайван. Тогава също последва гневна реакция от Тайпе, припомня Ройтерс.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини