От х:

Днес в x:

Националисти, мотористи и почитатели се събраха в подкрепа на Милена Славова, обвинена в хомофобия

Демонстрация в подкрепа на рок певицата Милена Славова се проведе в сряда пред Съдебната палата и Върховния административен съд (ВАС) в София. Събитието събра представители на националистически организации, мотористи и почитатели на певицата, които блокираха движението по бул. „Александър Стамболийски“.

Поводът е дело за дискриминация спрямо ЛГБТИ общността, заведено срещу Славова преди две години. Тогава певицата изрази хомофобски позиции по повод шествието за правата на ЛГБТ общността София Прайд.

„Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци“, написа Славова във Фейсбук и сподели хомофобско предизборно видео на националистическите партии ВМРО, „Воля“ и НФСБ.

След думите на Славова ЛГБТ организация „Действие“ се обърна към Комисията за защита от дискриминация (КЗД), но тя реши, че в изказванията на певицата няма дискриминация. След поредица от жалби делото стигна до ВАС, където в сряда се проведе открито заседание.

Сегашното дело не е срещу Славова, а срещу КЗД. Певицата е само подпомагаща страна, а не е съдена, каквато беше първоначалната информация в социалните мрежи.

Демонстрантите, които подкрепиха Славова по време на заседанието във ВАС, носеха плакати с надписи „Не на отнемането на свободата на словото и налагането на противоестествени модели“ и „Внимание! Розови тоги“, видя репортер на Свободна Европа.

Те скандираха „Милена“ и „Невинна“, а някои носеха и тениски с надпис „Милена, с теб сме“.

„Като съдят известен човек, искат да кажат на нас, нормалните хора: „Внимавайте, защото това ви чака“. Да, ама не“, каза една от демонстриращите в подкрепа на Славова.

Като организатори на събитието във Фейсбук бяха посочени няколко националистически страници, сред които „Война и мир“.

На демонстрацията бяха и представители на асоциация „Поход за семейството“, която организира контрашествие на София Прайд в подкрепа на „семейните ценности“.

Съпричастността си към Славова изразиха и редица националистически партии, сред които „Възраждане“ и ВМРО.

Сред събралите се хора в подкрепа на певицата беше също музикантът Васко Кръпката. В пост във Фейсбук той изрази подкрепа за Славова, но подчерта, че не е съгласен с проруските ѝ позиции.

Около час след началото на заседанието Славова излезе пред сградата на ВАС и каза, че решението на съда се очаква след месец. „Аз вярвам в правотата на българския съд и на българската Конституция“, каза още певицата.

Освен демонстрацията, в подкрепа на Славова се разпространява петиция, която вече е подписана от близо 12 хиляди души.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини