От х:

Днес в x:

От 1 октомври електронната извинителна бележка за учениците заменя хартиената

От 1 октомври тази година хартиената бележка, с която учениците от I до XII клас извиняват отсъствието си от училище по медицински причини, се заменя с изцяло електронен документ. Това бе съобщено на съвместен брифинг между министрите на електронното управление, на здравеопазването и на образованието – Александър Йоловски, проф. Христо Хинков и проф. Галин Цоков.

В презентацията, която бе представена на журналистите, думата бележка бе изписана в кавички, за да се наблегне на това, че всъщност вече няма да има хартиен документ. Министър Йоловски изтъкна, че от лекаря до училището генерираната електронна извинителна „бележка“ ще пътува изцяло електронно и автоматизирано. Той подчерта, че това ще бъде от полза както за медиците и учителите, така и за учениците и техните родители.

Родителят няма да се чуди дали детето му няма да залее бележката с айран, дали няма да я измачка или да забрави да я даде на учителя, отбеляза Йоловски. 

Освен удобството за родителите и техните деца, като плюс и тримата министри изтъкнаха намаляването на административната тежест за учителите и директорите. 

От лекаря до електронния дневник

Министърът на електронното управление обясни какъв е пътят на новия електронен документ от неговото издаване до постъпването в училището, за да извини отсъствието на ученика. Той ще се издава или от личния лекар, или от друг лекар-специалист в системата на болничната и извънболничната помощ след прегледа на ученика. Информацията ще се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер, а от там ще достига и до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик.

Въвеждането на електронната бележка е ярък пример за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно поставена цел, посочи Александър Йоловски.

Няма да има извинителна бележка без преглед

Електронната медицинска бележка няма да се издава без преглед при специалист, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Електронизацията на медицинската бележка ще допринесе за по-добрата статистика – да се види колко такива документа се издават и по-важното – колко често боледуват децата, добави той. По думите му ще се обсъжда и как да отпадне повторното ходене на ученика до лекарския кабинет след изтичане на периода на боледуване. 

Електронното здравеопазване не означава дистанционно здравеопазване, например да се изписват рецепти от разстояние, напомни д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

На въпрос безплатно ли ще бъде издаването на електронната медицинската бележка, здравният министър каза: „Безплатно беше досега, безплатно ще бъде и в бъдеще“. На уточняващо питане за случаи, при които лекарите казват, че медицинската бележка не е включена в основния пакет дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира така: Медицинската бележка е краен етап на извършването на преглед. Прегледите при личните лекари за деца са безплатни. 

По-добър анализ за отсъствията

В образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, голяма част от които заради боледуване, коментира министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той обясни, че средно на един ученик се падат по около 50 отсъствия по извинителни причини, което не е малка цифра. По думите му след въвеждането на електронната медицинска бележка ще има по-добър поглед върху проблемите с отсъствията на учениците. Министър добави също, че ще се вижда на какво се дължат тези отсъствия и това ще бъде полезно за екипите за приобщаване и връщане на учениците в образователната система.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини