От х:

Днес в x:

Напрежение в Северна Македония след журналистическо разследване за схема в Онкологичната клиника в Скопие

Разследване на в. "Фокус" в Северна Македония за съществуване на сложна схема за препродажба на цитостатици, в която са замесени лекари и медицински персонал от клиниката по Онкология в Скопие, предизвика напрежение в страната.

В петък МВР и прокуратурата влязоха в клиниката, обискирани са и два апартамента, но официалната информация по случая е оскъдна. В интервю за ТВ 21 министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски също отказа да съобщи подробности, освен, че са иззети компютри и документация, която ще бъде анализирана.

„Разбирам притесненията на гражданите и на всеки един от нас. Всеки борещ се с тази жестока болест очаква да има на кого да се опре и независимо кой е замесен се нанасят сериозни щети на системата. По случая работи специален екип от полицията в координация с прокуратурата, направен е пълен план и се работи интензивно по събиране на информация. Конкретика не можем да разкриваме, за да не се влияе на процедурата, броят на хората в разследването е по-голям, виновните трябва да бъдат установени, те си имат име и фамилия “, каза Спасовски.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски написа във фейсбук профила си, че „информацията за съмнения за злоупотреба с терапия при хора с рак е шокираща и ужасяваща“. 

„Приветствам действията, предприети от страна на прокуратурата и МВР за пълното изясняване на тази мащабна афера. Същевременно призовавам за бързо и ефективно приключване на разследването и наказание за всички, за които се докаже, че са извършили тежки деяния срещу здравето на хората“, написа Пендаровски. 

Той посочва, че разбира и гнева на гражданите, които, отново чрез социалните мрежи, призоваха за мирни протести тази вечер пред сградата на правителството и Министерството на здравеопазването.  

Вчера премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че за първи път „се провежда толкова мащабна операция за установяване на евентуални извършители на подобни деяния“ и призова „да не се прави сензация и да се атакуват всички лекари и медицински сестри в страната, защото по-голямата част от медицинския персонал са кадри, които се грижат за здравето на хората, а задачата на МВР и прокуратурата е да осигурят доказателства, въз основа на които да бъдат установени конкретните извършители". От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояха в изявление премиерът да поеме отговорност, „защото случилото се в Онкологичната клиника до голяма степен се е случило във време, когато неговите министри са ръководили сектора“.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини