От х:

Днес в x:

Изявление на папата скандализира всички в Украйна, дори и католиците

Папа Франциск снощи бе подложен на критики за това, че е казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин обича да дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна, предаде Ройтерс.

Украйна заяви, че коментарите, които Франциск е направил миналия петък във видеообръщение на живо към католически младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за „дълбоко съжаление“.

Франциск прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански и каза:

„Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред“.

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включен и коментарът след подготвената реч, бе публикуван от религиозни сайтове.

„Именно с такава империалистическа пропаганда за „духовни връзки“ и „необходимост“ от спасяване на „великата майка Русия“ Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села“, заяви във своя публикация във „Фейсбук“ Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство. „Дълбоко съжалявам, че подобни схващания за това, че са велика сила и които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата, съзнателно или несъзнателно“, добави Николенко, цитиран от БТА.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската католическа църква от източен обред, заяви, че думите на папата са причинили „огромна болка и тревога“ и че се опасява, че те могат да „вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор“. Той поиска обяснение от Ватикана.

Редакционна статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата „странни“ на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1729 г. до 1796 г., анексира Крим през 1783 година. Отбелязва се също, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини