От х:

Днес в x:

Ел Ниньо може да унищожи редките тропически ледници на Индонезия до 2026 г.

Два рядко срещани тропически ледници в Индонезия се топят и могат да изчезнат до 2026 г. или дори по-рано, тъй като метеорологичният феномен Ел Ниньо удължава сухия сезон в югоизточната азиатска нация, съобщи Ройтерс, позовавайки се на индонезийската Агенция по геофизика.

Индонезия, където се намират една трета от тропическите гори в света (след Бразилия и Конго), очаква сухият сезон да продължи до октомври, тъй като Ел Ниньо увеличава риска от горски пожари и заплашва запасите от чиста вода. Метеорологичният феномен в Тихия океан може да превърне тазгодишния сух сезон в най-тежкия от 2019 г.  и по думите на Доналди Пермана, един от изследователите там, той може също така да влоши ситуацията с тропическите ледници на Индонезия.

Ледниците, които са на 12 000 години, са изтънели значително през последните няколко години, каза Доналди. Малко обаче може да се направи, за да се предотврати този процес. Той добави, че феноменът може да наруши регионалната екосистема и да предизвика покачване на глобалното морско равнище в рамките на едно десетилетие.

„Сега сме в състояние да документираме изчезването на ледниците“, обясни Доналди, който е и координатор на отдела за изследване на климата към агенцията. „Поне можем да кажем на бъдещите поколения, че сме имали ледници.“

Тропически ледници има също и в Андите на Южна Америка, както и сред планинския масив Килиманджаро, планините Кения и Рувензори в Африка.

Индонезия е най-големият износител на въглища в света и цели да достигне нулеви нетни емисии до 2060 г. Електрическата енергия, която разчита на въглища, съставлява повече от половината от нейното енергийно снабдяване. Миналата година страната си постави краен срок до 2030 г. за намаляване на емисиите с 31,89% самостоятелно или с 43,2% с международна подкрепа.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини