От х:

Днес в x:

Индия празнува, "Чандраян-3" кацна на южния полюс на Луната

Изображение 1 от 2

    Индия става четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, осъществила меко кацане на Луната.

    Космическият кораб "Чандраян-3" кацна на южния полюс на Луната, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO). Това беше вторият опит на Индия да кацне космически кораб на Луната и идва по-малко от седмица след провала на мисията на Русия Луна-25.

    Спускаемият модул Vikram успешно се приземи меко на южния полюс на Луната - неизследвана територия, за която учените смятат, че може да съдържа важни ресурси.

    В 18:04 ч. (местно време) в сряда Индия написа история, като стана първата нация, която приземи космически кораб на южния полюс на Луната, дни след като руската сонда Luna-25 се разби в същия регион.

    Индийският апарат, захранван със слънчева енергия, ще изследва повърхността и ще предава данни на Земята през двуседмичния си живот.

    "Чандраян-3", което означава „Лунен кораб“ на санскрит, кацна близо до малко проучения южен полюс на Луната. Предишният индийски опит - "Чандраян-2", се провали през 2019 г.

    За Индия успешното кацане бележи появата й като космическа сила, докато правителството се стреми да стимулира инвестициите в частни космически изстрелвания и свързаните с тях сателитни бизнеси.

    Хората в цялата страна бяха приковани пред телевизионните екрани и произнасяха молитви, докато космическият кораб се приближаваше към повърхността.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини