От х:

Днес в x:

ГКПП "Дунав мост" е изцяло затворен за движение заради катастрофирал товарен камион

Граничният контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост“ при Русе е затворен за движение заради пътен инцидент с товарен камион. От около 3:00 часа тази нощ пунктът е изцяло затворен за движение заради пътнотранспортно произшествие, при което камион се е завъртял на мостовото съоръжение, съобщиха от граничния пункт. 

При инцидента товарен автомобил с турска регистрация е самокатастрофирал, съобщиха от Областна администрация Русе. Камионът се е движел с превишена скорост, което е предизвикало дефект на една от фугите по моста. Така се е стигнало и до пробиване и откъсване на резервоара от автомобила и съответно разливане на гориво. При катастрофата товарният автомобил е блокирал напълно движението и в двете посоки – както към Румъния, така и към България. 

При инцидента няма жертви и пострадали. Щетите са само материални. 

Пътният инцидент е възникнал в участък, който скоро е бил ремонтиран. За да бъде възобновено движението на тежкотоварни камиони, първо трябва да бъде отремонтиран компрометираният участък, където е станало пътнотранспортното произшествие, обясниха от граничния пункт. 

Предстои превозното средство да бъде изтеглено, като до час би трябвало мостът да бъде отворен за преминаване, посочиха още от областната администрация. На пункта има специализирана техника, която ще помогне за изтеглянето на камиона. След изтеглянето, първо ще се пропускат само леки автомобили, а после и тежкотоварни. Движението ще се извършва само в едната лента – посока Румъния, тъй като в другата ще извършват възстановителни дейности. Предстои ремонт на повредената фуга, както и на мантинелата. 

Областният управител Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев проучиха причините и следствията от инцидента и са в контакт с всички компетентни институции. И двамата отчитат пълната координация и взаимодействие между Регионална дирекция „Гранична полиция“, Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

На място са и служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Областно пътно управление. Заради спряното движение са се образували опашки от превозни средства.

Според NOVA метална част от „Дунав мост” при Русе се е откъснала и е обърнала тира. Металната част от пътя най-вероятно е пробила резервоара на камиона и това е предизвикало разлив на гориво.

По границата с Румъния трафикът е интензивен на пунктовете „Дуранкулак“ и „Кардам“ за товарни автомобили на изход, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ на сайта си. До 18 август Национална компания „Пътна инфраструктура“ на Румъния ще извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на ГКПП „Гюргево“, влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на ГКПП „Русе“ при излизане от България ще се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, предвид по-малкия брой трасета за преминаване, ще доведе до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния.

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31 август през граничния пункт „Вама веке“, съпределен на българския ГКПП „Дуранкулак“, е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона  в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 6:00 часа до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 часа до 22:00 часа. Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/ „Липница“ и „Крушари"/ „Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини