От х:

Днес в x:

Кошмар на "Калотина", интензивен трафик към Румъния и Гръция

уристически автобуси са блокирани на границата между България и Сърбия. Повече от шест часа отнема преминаването на 3-километровия участък при Калотина, предаде БНТ. 

Войната по пътищата

Причината според обществената медия са хилядите автомобили с гастарбайтери от Западна Европа, които пътуват към Турция. Ситуацията се усложнява допълнително и от засиления тежкотоварен трафик. 

Въпреки предупрежденията за огромни тапи по пътя от Ниш към София и опитите на водачите да избегнат колоните, минавайки по стария път, достъпът до българската граница остава изключително затруднен. Между автомобилите и камионите в посока България се забелязват и изнервени пешеходци. Не липсват и нарушители, които карат в насрещното.

От "Гранична полиция" напомнят, че на "Калотина" се извършват строително-монтажни дейности, които налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. Граничните проверки на пункта се извършват на осем работни места за влизащи леки коли, което е пълният капацитет на пункта. От дирекцията предупреждават през празничните дни пътуващите с леки автомобили да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване. За да избегнат интензивния трафик, от "Гранична полиция" съветват пътуващите да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница: "Брегово", "Връшка чука", "Стрезимировци", "Олтоманци".

Във Facebook журналистът и основател на проекта "Говори, за да те видят" Анна Цолова публикува кадри от огромната опашка от автомобили през нощта. 

"01:15 минути след полунощ. Хиляди автомобили на сръбско-българската граница на Калотина не помръдват. 3 км за 4 часа. Преди малко хората започнаха да протестират пред българските гранични власти с клаксони. Тук вече няма никакво движение от близо час", гласи среднощната ѝ публикация. 

Интензивен е трафикът и към Румъния. Движение е затруднено за товарни коли на излизане при Кардам и Видин, докато на влизане е интензивно движението за леки и товарни автомобили по цялата граница. 

До 18 август Националната компания "Пътна инфраструктура" на Румъния ще извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на ГКПП "Гюргево", влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на ГКПП "Русе" при излизане от България ще се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, предвид по-малкия брой трасета за преминаване, ще доведе до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния. 

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31 август през граничния пункт "Вама веке", съпределен на българския ГКПП "Дуранкулак", е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 6 до 22 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16 до 22 часа. Преминаването през съвместните гранични пунктове "Кайнарджа"/"Липница" и "Крушари"/ - "Добромир" се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа. 

Засилен е потокът от леки коли на вход и изход на всички пунктове с Гърция. Граничните власти препоръчват на гражданите да използват за преминаване, освен "Кулата" и "Маказа", и останалите гранични преходи. 

Нормална е обстановката на всички пунктове с Турция и Северна Македония.

От МВР пък съобщиха, че за денонощието у нас са станали 21 тежки катастрофи, при които е загинал един човек, а 35-ма са ранени. В София са станали осем леки и едно тежко пътно произшествие, при които са ранени двама души. 

От началото на месеца в страната са станали 534 тежки катастрофи с 44-ма загинали и 716 ранени. От началото на годината при 3536 тежки пътни инциденти са загинали 269 души, ранените са 4961.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини