От х:

Днес в x:

Rock 'n' blues от Пенсилвания. Ghost Hounds с нов албум

Да послушаме малко рок и блус от Питсбърг, Пенсилвания.

Rock 'n' blues групата Ghost Hounds е готова с четвъртия си абум, който излиза на 28 юли.

Това в случая означава класически рокендрол китарни мелодии, характерни бас и барабани и блус звук на клавира и гласа на вокалиста Тре Нешън, който просто е създаден за рок. Ghost Hounds са съвременна група, която свири вдъхновен от блуса рок и доказва, че жанрът е не само жив, но и процъфтява за следващото поколение рок фенове.

До момента Ghost Hounds имат три студийни албума. Техният дебютен албум Roses Are Black от 2019 г. генерира милиони стриймвания и получи признание от Billboard, American Songwriter и много други. През 2021 г. групата издаде втория си албум, A Little Calamity с класическите им рок парчета. А албумът на групата от 2022 г. You Broke Me е перфектно свидетелство за способността на Ghost Hounds да съчетават класически блус рок с модерни влияния. Бандата е участвала в турнета на легендарни изпълнители, сред които The Rolling Stones и ZZ Top.

А сега за стогодишната кръвна връзка между рока и блуса: Един от най-ранните известни стилове блус е блусът от делтата. Първите записи за датират от 1920-те години. Произхожда от делтата на Мисисипи и се счита за регионален вариант на кънтри блуса.  Впоследствие много блус изпълнители от делтата се мястят в Детройт и Чикаго и създават градски блус стил, повлиян от попа. После идва новият Чикаго блус на Мъди Уотърс, Хаулин Улф и Литъл Уолтър в началото на 50-те години на миналия век.

Блусът от делтата става вдъхновение за създаването на британската скифъл музика, от която в крайна сметка произлизат бандите на британскaтa инвазия, като същевременно оказва влияние върху британския блус, коeто води до раждането на ранния хард рок и хеви метъл.

А през 1954 година една нашумяла афро-американска музика получава името рокендрол. Нейните корени са джаз, ритъм енд блус, буги-вуги, госпъл, джъмп блус, както и кънтри музика. Да, формиращите елементи на рокендрола също могат да бъдат чути в онези блус записи от 1920-те.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини