От х:

Днес в x:

"Невинаги е било за пари": Петьо Еврото държи компромати срещу магистрати, твърди бившата му жена

Бившата съпруга на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Еврото, Любена Павлова разказа как Петров има компромати - "архив с доказателства" срещу магистрати, как е помагал за кариерното израстване на прокурори. Петров е движил тази дейност в ресторант "Осемте джуджета", където са идвали магистрати "да оставят пари или да вземат", "някои минаваха само с обещания", други са били заплашвани.

Павлова, която говори пред "Антикорупционния фонд", който преди две години разказа в поредицата "Осемте джуджета" за схема за изземване на бизнеси с участието на Петров и други магистрати, намеси името на заместник главния прокурор и началник на Националното следствие Борислав Сарафов и обяви че той е идвал много "редовно в ресторанта, един или два пъти седмично". Като пример за прокурор, чието кариерно израстване, станало благодарение на Петров, тя посочи Емилия Русинова, бившият градски прокурор на София.

"Много зависи от случая, сумите - не са били като за кафе и цигари. Но не само пари - апартаменти, коли, кой от каквото имал нужда. Те все са бедни и все под наем живеят. Някои минаваха само с обещания за кариерно израстване", казва Павлова и даде примера с Русинова.

Петров, който от вчера е обявен за издирване, беше магистрат до 2015 година. АКФ публикува само първата част от интервюто с Любена Павлова и обещава продължение. Тя и Петров са разведени със споразумение от март 2022 година.

Павлова защити главния прокурор Иван Гешев, като отрече твърдението на Сарафов, че той е бил в ресторанта по покана на Гешев. "Гешев никога не е идвал", обяви Павлова.

Пред "Дневник" Сарафов заяви, че е "абсолютна лъжа", че е бил чест посетител и че Гешев не е ходил там. "Аз съм го виждал там", коментира още началникът на следствието. По думите му Петьо Петров е бил близък с главния прокурор от времето, когато и двамата са работели на бул. "Монтевидео" (там в един момент се помещаваха столичното следствие и градска прокуратура - бел.ред). "Може би едно от кариерните израствания, станали с помощта на Петров, е именно това на Иван Гешев", коментира още Сарафов. Според него именно Петров е лансирал номинацията на Гешев за главен прокурор пред определени кръгове.

"Лепнаха ми тази простотия, с която нямам нищо общо! Отново напомням, че събитията около казуса с асансьорите са се развивали по времето, когато Гешев пряко ръководеше Специализираната прокуратура", заяви още заместник- главният прокурор. По думите ми той винаги е много внимателен в редките си случаи, когато си е комуникирал с Петров.

"Зловеща ситуация... предстоят много лоши неща"

Любена Павлова започна интервюто с уточнението, че е ужасена от това, което се случва в държавата. От година и девет месеца твърди, че не е виждала шестгодишния си син, че получава заплахи. По думите й Петров не е "приятен човек".

"Просто ситуацията ми се струва зловеща. До скоро мислих, че се е отдал на пороци и всички са вдигнали ръце от него. Мислих, че правото е на моя страна, че ще мога да си върна детето. Последните случки ме разубеждават. Предстоят много страшни неща, ако планът който е задействан, се осъществи", казва Павлова. Тя смята, че част от този план е Сарафов да стане изпълняващ длъжността главен прокурор. Подобна хипотеза беше отречена преди време от началника на столичното следствие в интервю за "Дневник".

Тя разпознава почерка на бившия си съпруг Петьо Петров, в писмото с метафори, което главният прокурор Иван Гешев обяви, че е получил с ултиматум за неговата оставка. 

"Осем години живях с него. Всичко, което казва съм записвала. Бях негов стенограф. В това писмо аз съзирам него. По тоя начин ти да вдигнеш ръка, да налетиш на главен прокурор от страна в Европейския съюз, това говори за много сериозен ментален срив или някой стои зад тебе", коментира още Павлова.

"Когато няма доказателства, ще си ги донесем"

Любена Павлова твърди, че въпреки че от над 7 години, бившият й съпруг не е магистрат, той има голямо влияние в съдебната система, както и много помощници в нея. "Има връзки с много хора, с някои са на приятелска основа, други са на основа компромат, трети са на финансова основа", казва още Любена Павлова. По думите й любимата фраза на бившия й съпруг била "когато няма доказателства, ще си ги донесем".

Тя твърди, че Петров "ще ме унищожи, само защото съм го изоставила и съм тръгнала срещу волята му". По думите ѝ конфликтът с бившия ѝ съпруг станал причина в т.нар. заговор за свалянето на Гешев да бъде замесено името на неин познат - Тони Иванов, известен като Тони Парфюма.

Прокуратурата го спомена и посочи като един от заговорници, наред със застреляния наскоро в Южна Африка Красимир Каменов-Къро, на атентат срещу главния прокурор. Според изнесеното от държавното обвинение в дома Иванов, бил открит списък с имена на магистрати - следователи, прокурори и съдии от закритите спецсъдилища, който бил озаглавен "Вредители за уволнение".

"От няколко месеца вървят страхотии в тая държава. Първи пример беше арестът на мой познат, който се случи понеже Петров беше останал с впечатлението, че това момче ми е приятел интимен. А не може някой да му пипа жената. Това момче е Тони Иванов, небезизвестният Тони Парфюма. Никога не ми е бил гадже. Почна се с него, спряха го за някаква безумна история с полицейски лампи, радиостанции, НСО го били пазели. Там се опитаха и политически да го извъртят, понеже той е симпатизант на "Продължаваме промяната - Демократична България", каза Павлова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини