От х:

Днес в x:

Ликът на успелия кърджалиец Никола Ликов освети центърът на София по инициатива на британското посолство

Изображение 1 от 3

    Ликът на успелият кърджалиец Никола Ликов освети центърът на София по инициатива на британското посолство.Той бе един от „хвърчащите хора” –успели личности на България представени пред широка публика в столицата.

    Mежду 11-ти и 14-ти май в София се проведе фестивалът на светлините Lunar. Организаторите използват модерна технология за 3D прожектиране върху сгради, за да преобразят в огромна и бляскава галерия под открито небе едни от най-красивите и знакови сгради, паркове и площади в София. 

     

    Над половин милион жители и гости на София са посетили пилотното издание на LUNAR миналата година. Тази година се очаква да са били повече. 

    Една от централните сгради-атракции е на улица Княз Александър I, на няколко метра от народния театър Иван Вазов. 




    Британското посолство в България спонсорира тази сграда по време на фестивала, за да прожектира анимиран 3D филм на име "Хвърчащите хора", възхваляваща мечтателите, които променят света. Филмът е вдъхновен от творбите на Шекспир и знаковата българо-британската колаборация, която се създава когато поетът Валери Петров превежда творбите му на български. Лириката оживява, посягайки към върховете на мечтите с лека и чиста ръка, окрилявайки хвърчащите хора до висотите, където възможното се среща с невъзможното.

    Като част от прожекцията, Британското посолство подбира и "хвърчащи хора" от днешно време, примери за добра  българо-британска колаборация. Избират личности от сферите на предприемачеството и науката, за да покажат Великобритания като модерна държава с иновативно мислене.

    Сред 5-те избрани примера е и кърджалиецът Никола Ликов. Никола завършва своето висше образование във Великобритания. Днес той е председател на Power of BG, общността на предприемачите в България. Общо създадената стойност БВП чрез нови бизнеси в Power of BG надхвърля 2 милиарда долара. Никола в момента развива и бизнес за корпоративни иновации в Саудитска Арабия. Той все още е част от общността на Кърджали, като наскоро спонсорира и участва като танцьор в фолклорния юбилеен концерт на Дома на културата. 

    Сред другите избрани примери за "хвърчащи хора" са личности като проф. Мартин Вечев - преподавател по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH), съосновател на три технологични стартиращи компании ( ChainSecurity, DeepCode и LatticeFlow) и инициатор за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии ( INSAIT), който беше открит в София през април 2022.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини