От х:

Днес в x:

Парадът в Москва завърши с военен оркестър, но без авиошоу

Парадът в чест на 78-ата годишнина от победата във Великата отечествена война започна на Червения площад в руската столица, предаде кореспондент на ТАСС. Парадът приключи с изпълнение на военен оркестър, но без авиошоу.

В речта си руският президент Владимир Путин обвини Запада в опит да унищожи Русия и да налага на останалия свят своята воля и правила.

„Те забравиха кой разби това световно зло и не пожали живота си за освобождението на народите на Европа“, каза Путин.

В изявлението си той подчерта, че умишлено се предизвикват настроения в редица държави за разрушаване на мемориалите на Съветската армия, за създаване на култ към нацистите.

Парадът бе открит от суворовците от Московското военно музикално училище "В. М. Халилов“, а преминаването на механизираната колона по традиция ще започне с емблематичния съветски танк Т-34.

Група знаменосци изнесоха флага на Русия и Знамето на победата на Червения площад, издигнато над Райхстага от войници от 150-та Идрицкая дивизия през 1945 г.

Очакваше се по Червения площад да преминат и бронирана машина за специалните части "Тигър-М", въоръжена с гранатомет и картечница, както и бронетранспортьор БТР-82А, последвани от широк спектър от ракетни и артилерийски системи, включително оперативно-тактическите ракетни комплекси "Искандер-М", зенитно-ракетните комплекси С-400, мобилните зенитно-ракетни комплекси "Ярс" и техните ескортиращи автомобили.

В края на колоната от сухопътни превозни средства традиционно стои бойната машина на пехотата "Бумеранг".

Традиционната въздушна част на парада обаче не се състоя. Не беше официално обявено, че въздушната част на парада е отменена тази година, но в нито една от репетициите, проведени през април и май 2023 г., не участваха самолети или хеликоптери, отбелязва ТАСС.

На централния подиум са руският президент Владимир Путин, лидерите на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - Никол Пашинян, Александър Лукашенко, Касим-Жомарт Токаев, Садир Джапаров, Емомали Рахмон, Сердар Бердимухамедов и Шавкат Мирзийоев, като както и ветерани и гости на събитието. Домакин на парада е министърът на отбраната на Русия генерал от армията Сергей Шойгу, събитието е водено от главнокомандващия Сухопътните войски генерал от армията Олег Салюков.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини