От х:

Днес в x:

Насърчават гражданското участие в местното самоуправление

Община Хасково и неправителствена организация развиват инициативи за привличане на гражданско участие в правенето на местни политики. Те са част от общ проект, по който водещата организация е Сдружение “Алианс за регионално сътрудничество и развитие“, а партньор -Община Хасково.  
Проектът е наречен „Престиж“ и основната му цел е връщането на престижа на местното самоуправление в очите на гражданското общество. 
Според направените до момента проучвания, гражданите не участват активно в създаването на местни политики. Особено ниско е представителството в Хасково на младежките организации, посочи ръководителят на проекта от “Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ Милена Трендафилова.
Този проект е надграждащ на предходен, изпълнен от организацията, в който настоящата тема е била изследвана за Хасково област. В момента фокусът е насочен конкретно към Община Хасково. Единият от основните проблеми, който се идентифицира е, че местните общности не са добре запознати с действащите законови механизми, чрез които могат да влияят на управниците и да вземат реално участие в местното самоуправление, подчерта Милена Трендафилова.  В същото време общините до голяма степен са отворени за диалог и взаимодействие с различни неправителствени и граждански организации. Според мониторинга, направен от Сдружението, в Хасково съществува ниша за по-добро взаимодействие между местната власт, читалищата, спортните клубове, които могат да да се включат много по-ефективно и да допринесат за повишаване коефицента на полезно действие на местните политики в своите си области. 
Чрез информационни кампании и обществена регистър на  организациите ще се стимулира проактивното поведение на гражданите и техните сдружения за представяне пред Общината на предложения за подобряване и ефективност на двустранен диалог.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини