От х:

Днес в x:

България се изкачи с 20 позиции в класацията за свободата на медиите на "Репортери без граници"

През 2023 г. България е на 71-о място сред 180 страни в 21-вата годишна класация за свободата на медиите, съставяна от организацията "Репортери без граници", показва сайтът на организацията. В публикувания през 2022 г. индекс страната ни е била на 91-о място.

"Свободата на медиите в една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз е крехка и нестабилна. Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск", гласи обобщението на "Репортери без граници"

"Телевизията (БНТ, бТВ, Нова и др.) и интернет медиите са основните източници на информация, като печатните медии постепенно губят влияние. Политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии влияе негативно върху редакционната независимост на обществените медии, докато независимостта на частните медии е застрашена от интересите на собствениците им в регулираните сектори", гласи оценката на организацията за медийния пейзаж в страната ни. "През 2019 г. Радио "Свободна Европа" възобнови дейността на бюрото си в София".

В политически контекст: "заплахите от страна на политици, както и административният и съдебният натиск срещу издатели и журналисти са обичайна практика. След близо 12 години непрекъснато управление на премиера Бойко Борисов, през които свободата на медиите бе в упадък, а някои медии бяха използвани за упражняване на политическо влияние, през 2021 г. България преживя серия от предсрочни избори", според сайта на "Репортери без граници".

По отношение на правната рамка, "като отговаря на изискванията на Европейския съд по правата на човека и неговата съдебна практика, общата законодателна рамка определя минимални стандарти за защита на журналистите". Но "в същото време корупцията, недостатъчната независимост и ниската ефективност на съдебната система правят държавата често беззъба по отношение на нарушенията на свободата на печата. Независимите медии и разследващите журналисти редовно стават жертви на процедури за злоупотреба".

В икономически план "медиите са почти изцяло зависими от приходите от реклама, в които държавата играе важна роля", напомня организацията. "Разпределението на националните и европейските средства за медиите от страна на правителството е напълно непрозрачно, което позволява търговията с публично финансиране срещу благоприятно отразяване".

В социален и културен план "разследващите репортери, които отразяват организираната престъпност и корупцията, редовно са заплашвани". "Освен това медиите, специализирани в проблемите на малцинствата или финансирани от фондации от Западна Европа и САЩ, често се сблъскват с враждебност и кампании на омраза", добавя организацията.

В резултат на всичко това "заплахите и физическите посегателства срещу журналисти в България са постоянен проблем, но още по-голям проблем е нежеланието на властите да ги разследват или осъждат". "Журналистите, работещи извън столицата, са още по-изложени на такива заплахи", предупреждава "Репортери без граници".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини