От х:

Днес в x:

Обири по график. Преглед на националния печат

„Стандарт": Ромпой: България е на правилния път

България е на правилния път. Това заяви председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой след срещата си на "четири очи" с премиера Бойко Борисов. Гостът бе на петчасова работна визита у нас. Г-н Ромпой ни посети, както беше поел ангажимент към мен, каза Борисов. "Съзнаваме икономическите трудности и големите усилия на новото правителство да се справи с кризата, да си възвърне имиджа и да открие нови перспективи за членство в еврозоната", поощри мерките на кабинета пък Ромпой. Той и Борисов обсъдиха възможно най-бързото приемане на еврото у нас.

„24 Часа": Борисов обеща морална подкрепа на БАН, а не пари

Българската академия на науките има моралната ми подкрепа, а също и тази на цялото правителство, и ще продължава да я има, но само срещу реални резултати. Това обещал вчера премиерът Бойко Борисов на председателя на БАН акад. Никола Съботинов, съобщи правителствената пресслужба.
Това е втора среща между двамата за последния месец, след като между учените и кабинета избухна скандал за бюджета на академията за 2010 г. Въпреки обещанието на Борисов се оказва, че той ще бъде намален. По този повод Общото събрание на БАН излезе с ултиматум, че ако до седмица няма рязка промяна във водената срещу академията политика, те ще се обърнат към новия еврокомисар по науката и ще информират "световната общественост" за условията, в които са принудени да работят.

„Стандарт": Обири по график

Обири по график от София до морето подлудиха полицията. Крокодилите и още три банди с техни авери задигнаха за няколко часа над 2,1 млн. лв. Черната серия започна с удар на банка в кметството на курорта Св. Влас. Там апашите разбиха 4 каси и взеха 100 бона. Часове по-късно на магистрала "Тракия" се разигра истински екшън. Бандата на Крокодилите похити турчин, завърза го с белезници и сви от него 5 бона в евро. Полицията обаче направи засада след Ихтиман. В престрелката бе убит тарторът на групата Димитър Митрев-Богровеца. Докато цялата столична полиция гонеше ранения му авер, други апаши направиха удар. Петима задигнаха 2 млн. лева от "Фантастико" в Студентски град. Полицаите дойдоха след 20 минути пеша. В щафетата от обири се включиха и двама младоци, които задигнаха 50 бона от "Силвър център" в "Люлин".


„Новинар": Полицаи застреляха маскиран като ченге бандит

В среднощно преследване и престрелка край село Вакарел полицаи застреляха известния магистрален бандит Димитър Митрев-Богровеца. Екшънът се разиграл малко след полунощ в понеделник, след като истинските униформени се опитали да предотвратят магистрален грабеж на пътя, в който участвала бандата на "Крокодилите", маскирани като полицаи.
Богровеца е част от групата, известна като „Крокодилите". Двама съучастници на Богровеца успели да се измъкнат от ченгетата и се издирват. Това са братята Емил Милев-Кроки и Евгени Милев-Гейзо.

„24 Часа": 503 млн. лв. тръгнаха към фермерите

Започна изплащането на 503 млн. лв. субсидии към фермерите. Вчера земеделският министър Мирослав Найденов връчи демонстративно чековете на 2-ма земеделски производители. Цялата сума трябва да е по сметките на фермерите до края на декември.
61 млн. за 30 хил. животновъди вече са заредени всистемата ИСАК, каза Найденов. На крава се плащат по 132,60 лв., а на овца и коза - 29,73 лв. За 1 дка площ пък субсидията е 23,78 лв.
Въпреки това днес животновъди ще протестират. Те искат държавата да им осигури 90 млн. лв. за доплащания през 2010 г. Реално животновъдите ще взематдогодина 135 млн., или с 62% повече, коментира министърът.

„Стандарт": Търсят стипендиите на Алма матер

Спешна финансова проверка разпореди вчера просветният министър Сергей Игнатов на СУ "Св. Климент Охридски". Тя трябва да установи къде са отишли отпуснатите средства за стипендии. Тази година студентите са взели по 90 вместо по 120 лева, като ректорското ръководство им е обяснило, че причината е в намаления бюджет от страна на министерството.
От студентския съвет обясниха на Игнатов, че ръководството на СУ ги е изправило пред дилемата или само 850 студенти да получават стипендии по 120 лева, или да намалят сумите до 90 лева, но да ги получат 2300 души. Интересно защо в СУ са си раздали пълни заплати, а има недостиг за парите за стипендии, нали идват от един и същи бюджет, попита още министърът. Студентите се оплакаха също, че в прясно ремонтираните блокове на общежитията, за които са похарчени по 9 милиона лева, вече се рони мазилка и падат тавани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини