От х:

Днес в x:

Нови технологии в производството на мебели и много стил показаха ученици в Националното състезание в Хасково

    Усещане за стил и различни техники показаха участниците в Националното състезание „Мебели, стилни мебели и дърворезба“ в Хасково. Домакин на тазгодишното издание е местната Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“.

    Във фоайето на Регионалния исторически музей днес бяха показани мебелите в състезанието. В него участваха 10 отбора от цялата страна.

    Журито -доцент Павлин Вичев, ръководител катедра „Дървообработващи машини“ в Лесо-техническия университет, Иван Иванов, търговски мениджър на една от водещите интериорни фирми, и Елена Желязкова, която е член на УС на Браншовата камара на дървообработваща и мебелна промишленост, видя много находчиви идеи и остана впечатлено от новаторските техники, които учениците познават и умеят да прилагат. Всеобщата оценка на тричленния му състав, е че нивото на състезанието тази година в Хасково е много високо.

    Един от интересните елементи в представянето на отбора от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ от Варна бе многофункционална закачалка. Учениците демонстрираха удобната мебел, която може да бъде използвана с различни приложения. Ани, Никола и Генчо от този отбор разказаха, че идеята е тръгнала от търсене на решение как в тясно пространство, каквото е коридора, може да бъде приложена мебел, която и да служи под различна форма, а и да е красива. Стигнали до решението, но изработката не е била толкова лесна, защото всеки елемент е сглобяван поотделно, разказаха гимназистите. Те участват за първи път в подобно състезание и са признаха, че са доста впечатлени от конкурентните отбори.

    ГДВА „Йосиф Вондрак“ - Русе представи съоръжение за детска площадка с пластични мотиви. Момчетата от отбора споделиха, че работата им е отнела около три месеца, като в най-голям период от времето са били заети с дърворезбата на кончето люлка. По детайлите са работили ръчно. Преценили, че на децата, които биха използвали тази люлка ще им хареса повече, ако кончето е с криле, защото ще им създава усещане, че заедно летят. Затова и потърсили приказни нюанси в изработката му.

    Сред впечатляващите мебели в изложението Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково действително се представи подобаващо. Отборът в състав: Даниел Маджаров, Мартин Калинов и Атанас Костов презентира боядисан в синьо ансамбъл от мебели във винтидж стил, както и масичка, изработена чрез прилагането на тенсегрити техника. Особеното при масата е, че плотът не докосва земята, а елементите са свързани чрез стоманени въжета. С прилагането на тази технология се търси въздушност на мебелите, които пък създават феерична атмосфера.

    В изложението беше представен и иконостас, също изработен от ученици.

    „Мебелният бранш изпитва недостиг на кадри, а тези млади хора са добре подготвени и стига да имат желание да доразвият своите знания и умения в реална работна среда, могат да имат много добра професионална реализация“, коментира доц.Вичев.

    Добри впечатления от видяното сподели и Елена Желязкова, която припомни, че именно Браншовата камара за мебелна и обработваща промишленост е първата, започнала съвместно с Професионалните гимназии прилагането на дуално обучение у нас. „Това, което виждаме днес, са красивите резултати от годините усилия. Виждаме и че децата се чувствам много добре, защото в нашия бранш има много творчески елементи “, посочи тя.

    Красимира Славова

    Технологичност, дизайн, качество на изпълнение, но и оценка на презентацията на учениците, са критериите, на които професионалното жури заложи при оценките си. „Имахме тежката задача да преценим кой е по-добър от добрите“, посочи Иван Иванов.

    В категорията „Мебели“ състезанието спечели отборът от Русе, втори стана тимът от Ямбол, трети -от Троян. В категорията „Стилни мебели“ хасковлии са с категорична победа, следвани от отборите на Тетевен и Свищов.

    Отборите на Пловдив, Велинград и Варна са класирани на първо, второ и трето място в раздела“Дърворезба“.

    Отборът на Тетевен зае първо място в крайното класиране на състезанието, тимът на Хасково е на второ място, а на трето е отборът на Русе.

    Даниел Маджаров от хасковския тим заслужи специална награда за иновативен дизайн.

    Кметът на Община Хасково Станислав Дечев връчи наградите на най-добрите отбори.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини