От х:

Днес в x:

Седемнадесети международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти се открива този петък в Перник

Седемнадесетият международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти се открива този петък в Перник. Това съобщиха организаторите му от Общински комплекс „Двореца на културата“ (ОКДК) в града. Мястото на провеждането му е малкият салон на културната институция.

По традиция началото на събитието ще бъде поставено с изпълнение на носителите на наградата на Камерен оркестър „Орфей“ и наградата на Духов оркестър към ОКДК от последното му издание.

В надпреварата тази година, продължаваща до 30 април, ще участват 195 млади таланти от България и Северна Македония. Представителите са от градовете: Перник, София, Кюстендил, Благоевград, Враца, Пловдив, Бургас, Асеновград, Казанлък, Петрич, Велико Търново, Добрич, Стара Загора, Копривщица, Крива паланка и Струмица.

В надпреварата могат да участват изпълнители на класически музикални инструменти – индивидуално и в камерни формации. Те ще се състезават в две категории – за любители и за специализирани музикални училища. Най-малките участници, записали се в музикалното събитие, са 5-годишните Елизабет Султанова от Пловдив (ударни инструменти) и пианистът Боян Георгиев от Благоевград.
Конкурсът ще протече в три раздела - струнни инструменти; пиано и акордеон; духови и ударни инструменти.

Обединената школа по изкуствата в Перник ще бъде представена от трима изпълнители в първа възрастова група. Това са 7-годишната цигуларка Боряна Александрова от класа на Юлия Ангелова и две пианистки - Божидара Николова на 6 години от класа на Виолина Милотинова, и Даная Сойка на 7 години – от класа на Йоанна Козарева.

Международният конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти се организира от община Перник, ОКДК и Обединената школа по изкуства към културната институция. През годините събитието се утвърждава като една от най-авторитетните музикални изяви у нас. Всички изпълнители получат грамоти за участие. За всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали за I, II и III място и дипломи за поощрения. Наградата на кмета на Перник „Гран при“ ще бъде присъдена за изключително ярко дарование. Тя е статуетка и парична сума от 1000 лева. Плюшени играчки ще получат най-малките участници. Институт „Сервантес“ и посолството на Кралство Испания у нас предоставят по три специални награди за изпълнение на творби от испански и ибероиспански композитори, също и подаръци. Ще бъде връчен приз за високи педагогически постижения, за клавирен съпровод, награда „Клавирна мечта“. Носителите на наградите на Камерен оркестър „Орфей“ и на Духовия оркестър получават покана за участие в празничния концерт за откриване в следващото издание на конкурса.

Паралелно с музикалната надпревара, във фоайето на ОКДК, ще бъде открита и традиционната изложба с наградените рисунки в XVI-ят конкурс за детска рисунка.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини