От х:

Днес в x:

Паметна плоча на граничаря Георги Стоименов, загинал при престрелка преди 71 години, откриха в родното му радомирско село

Възпоменателна церемония събра десетки жители на радомирското село Стефаново, махала „Егреците“, и членове от клубовете на граничарите в Кюстендил и София. Поводът бе откриването на паметна плоча на младши лейтенант Георги Атанасов Стоименов.

Церемонията уважиха председателят на Общински съвет - Радомир Светослав Кирилов, главният секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) - София полк. Павел Станев, председателят на областната структура на организацията старши лейтенант Любомир Лазаров и др.

Преди 71 години младши лейтенант Стоименов, родом от махала „Егреците“, заедно с още двама граничари - Стоил Косовски и Асен Илиев, загиват при престрелка край връх Сарабурун. Воините изпълняват дълга си, защитавайки държавната граница на тогавашната Народна република България. Битката, станала на 31 март 1952 г., е определяна като най-тежкото крайгранично стълкновение с българска диверсантска група в историята на Гранични войски. В нея са ранени още единайсет граничари. Официалните данни сочат, че са убити още двама диверсанти, а един ранен е заловен. Повече от месец се води усилена охрана на границата срещу бандитско-шпионската група, изпратена от чуждото разузнаване с цел саботажни действия на наша територия, разказа за БТА главният секретар на СОСЗР - София полк. Павел Станев.

Главен инициатор за поставянето на паметна плоча на лейтенант Стоименов е клуб „Мл. лейтенант Вергил Ваклинов“ в Кюстендил. Подкрепа в начинанието са оказали още Клуб „Граничар“ към столичната организация на СОСЗР, дружество „Лейтенант Младен Калеев“ - София и община Радомир.

Граничарят от радомирско е единственият, който до момента нямаше поставен паметник или знак, които да увековечават делото му. В населените места, откъдето произлизат другите му двама колеги, са издигнати възпоменателни символи.

Общ паметник на тримата граничари има в центъра на с. Вълче поле (област Хасково). Част от личните им вещи, снимки, личното оръжие и бюстовете им от граничния отряд в гр. Любимец и от заставите, на които са служили, се съхраняват в музея на граничарите в бившия граничен отряд в Ивайловград.

Паметта на младши лейтенант Стоименов беше почетена с едноминутно мълчание от присъстващите на днешната възпоменателна церемония.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини