От х:

Днес в x:

Правителството ограничи временно вноса на редица продукти от Украйна

С това решение предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на икономиката Никола Стоянов, след като днес правителството взе решение, с което ограничава временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на България. Решението влиза в сила от 24 април и ще действа до 30 юни 2023 година.

"Устойчивото решение е общоевропейско решение на проблема. Наясно сме, че това, което днес предприемаме, е една крайна мярка, но бяхме принудени да я направим поради това, че няколко държави през последните дни предприеха едностранно такива мерки и рискът за България се увеличи сериозно", отбеляза министър Стоянов.

Затова и по искане на Министерството на земеделието през почивните дни експертите направиха анализ на всички останали мерки в другите държави и подготвихме днешното решение, каза министърът. Той подчерта, че подкрепата ни за Украйна продължава и диалогът с ЕК продължава ежедневно. Днес ще имаме отново среща, съобщи той. По думите му вече има вече има още по-сериозно разбиране от ЕК за това колко е важен този проблем за нас.

Служебният министър изтъкна, че земеделието представлява много сериозна част от българската икономика, близо 16 %, с над 7 млрд. тона продукция, огромна част ориентирана към износ. Не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати, посочи Стоянов.

Той подчерта, че се гарантира продължаване на транзита през територията на България.

"По този начин коридорите на солидарност ще продължат да работят", каза Стоянов и добави, че правителството очаква трайно решение от ЕК как да се гарантира, че това са коридори на солидарност и коридори за транзит, "а не стоката да остава в граничните държави на конфликта и да дисбалансира тотално пазара, както за България, така и в останалите държави". 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини