От х:

Днес в x:

Образователна кампания учи децата как да помагат на хора, които получават инсулт

Здравнообразователната кампания „Бързи герои 112“ действа и в Хасково. Целта й е да обучи колкото се може повече деца и близките им в реакция и действие, ако попадната в ситуация, в която някой получава инсулт.

Програмата е насочена към децата във възраст от 6 до 9 години и техните близки, в която всички ще се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност.

Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки.

Инициативата е на фондация „Сърце до сърце за България“ и община Хасково.

В обучението се включват всички детски градини и повече от половината начални и основни училища на територията на общината.

Здравното обучение се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители, по специално изработени за целта учебници.

„Разпознаването на симптомите на инсулта и бързата реакция помагат на нас като специалисти! Ние може да спасим живота на човек, можем да му помогнем и да го излекуваме, само когато той много бързо, буквално в рамките на 2-3 часа потърси медицинска помощ. Затова е толкова важна тази програма. Тя повишава осведомеността на хората. Дава им жизненоважна информация как правилно да разпознават симптомите на инсулт и бързо да действат“ - заяви д-р Анна Стоянова, началник на отделение по нервни болести към „МБАЛ- Хасково“.

В България програмата „Бързи герои 112“ стартира през 2021 година.

До сега в нея са участвали 200 училища и детски градини, над 750 учители са станали посланици на каузата. Обучени са 5000 деца, а те от своя страна са предали реално знания на над 30 000 възрастни.

След приключването на програмата, на територията на община Хасково ще има обучени над 1200 „Бързи герои“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини