От х:

Днес в x:

"Нечестна игра". Лавров говори в Турция за преговорите и законните руски интереси

Западните изявления за това, че не трябва да се прекратяват военните действия в Украйна, са "нечестна игра", каза днес руският министър на външните работи Сергей Лавров на съвместна пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу, предаде ТАСС.

"На фона на ежедневните изявления, които се чуват от Киев, от Вашингтон, от Брюксел за това, че в никакъв случай не трябва да се прекратяват военните действия и да се премине към преговори, на фона на противоречащите на тези постулати претенции към Русия да прекрати войната и да седне на масата на преговорите, ние, безусловно, разбираме, че всичко това е достатъчно нечестна игра", каза руският външен министър.

Лавров отбеляза, че руският президент Владимир Путин неведнъж е казвал, че Москва не се отказва от преговори, но те може да се състоят само при зачитане на законните руски интереси и загрижеността, която Русия е излагала дълги години в диалога със западните си колеги, включително с НАТО.

"Трябва да става дума за това на какви принципи ще се основава новият световен ред, който е нужен на всички нас, вместо едностранен световен ред - световният ред на един хегемон", каза той.

Руският външен министър подчерта също, че Русия заедно с преобладаващото мнозинство други страни препоръчва новият световен ред да се основава на принципите на Устава на ООН, които Западът според него нарушава.

Москва има готовност да обсъди възможността за среща на равнище ръководители на дипломатическите ведомства на Русия и САЩ в централата на ООН през април, ако получи сериозно предложение за диалог, каза Лавров.

"Винаги казваме при подобен род ситуации, че никога не се отказваме от сериозни предложения за диалог", отговори руският външен министър на въпрос на ТАСС за възможността за негова среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

По-рано постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя каза, че Русия е готова за участие в подобни контакти при посещението на Лавров в седалището на световната организация на 24 и 25 април, ако САЩ проявят желание, припомня ТАСС.

По този повод Лавров призова да се обърне внимание на контекста в тези изказвания и уточни, че, както е казал и самият Небензя, ако постъпи такава молба, вероятно Русия ще я разгледа.

Руският външен министър каза още, че е обсъдил с турския си колега Чавушоглу неспазването от страна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш на условията на зърнената сделка.

Лавров отбеляза, че украинската част на зърнената сделка се изпълнява, което се потвърждава от "достатъчно сериозна статистика".

"По същество цялата украинска част на черноморската (зърнена - бел.ред.) инициатива се е изродила в търговски износ на украинско зърно при наличието на специални условия, при оттеглянето на искания, които се предявяват към такъв род стоки, в западните държави", посочи Лавров. Той уточни, че най-бедните страни получават по-малко от три процента от доставяното от Украйна зърно, въпреки че се "явяват като приоритетни получатели на хуманитарна помощ, включително и продоволствена".

По думите на Лавров руската част на сделката, напротив, не се изпълнява изобщо, въпреки многобройните призиви към западните държави.

"Пречките по пътя на финансирането, логистичното планиране, транспорта, застраховането, износа на руска продукция остават и даже се засилват", подчерта ръководителят на руското дипломатическо ведомство.

Лавров отбеляза, че Русия ще обсъжда с турските си партньори перспективите пред сегашната ситуация в условията, "когато решенията, приети по инициатива на генералния секретар, се блокират".

Договореностите за износ на храни от Украйна бяха сключени на 22 юли миналата година в Истанбул за срок от 120 дни, през ноември действието на споразумението беше продължено за също такъв срок. Една от тях регламентира процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев пристанища на Одеса, Черноморск и Южное. Освен това беше подписан меморандум между Руската федерация и ООН, който предвижда задължението на световната организация за снемане на ограниченията за износ на руски торове и селскостопанска продукция на световните пазари. Москва изтъква, че втората част от споразумението не се изпълнява. На 18 март Русия обяви продължаването на зърнената сделка с 60 дни, като предупреди, че това време ще бъде достатъчно, за да се направи оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН, припомня ТАСС.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини