От х:

Днес в x:

Tesla забърка огромен скандал с данни на клиенти

Записи от камери на автомобили Tesla са били споделяни помежду си от служители на компанията, като са били разпространявани клипове с чувствителна информация, както и такива от личното пространство на хората, установи разследване на Reuters.

Журналисти от агенцията са се свързали с повече от 300 бивши служители на Tesla, които са работили в компанията през последните девет години и са участвали в разработването на системата за самоуправление. Повече от дузина се съгласиха да отговорят на въпроси анонимно. Те са са признали че между 2019 г. и 2022 г. частно са разменяли чрез вътрешна система за съобщения видеоклипове и изображения, записани от камерите на колите на клиентите.

В тези клипове е имало интимни сцени, катастрофи, включително блъснато дете на велосипед, деликатни моменти и други подобни истории, поставящи хора в неудобни ситуации. Например бивш служител описа видео на мъж, който се приближава до превозно средство напълно гол. Има дори клип, който показва подводно превозно средство от филм за Джеймс Бонд, собственост на главния изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск.

Други изображения са били по-обикновени, като например снимки на кучета и пътни знаци, които служителите са превръщали в мемета, като ги украсяват със забавни надписи или коментари, преди да ги публикуват в лични групови чатове. 

На уебсайта си Tesla Inc уверява своите милиони собственици на електрически автомобили, че тяхната поверителност „е и винаги ще бъде изключително важна за нас“. Камерите, които вгражда в превозни средства за подпомагане на шофирането, са „проектирани от самото начало, за да защитят поверителността ви“.

Tesla заявява в своето онлайн „Съобщение за поверителност на клиентите“, че „записите от камерите остават анонимни и не са свързани с вас или вашето превозно средство“. Но бивши служители разкриха пред агенцията, че компютърната програма, която са използвали на работа, може да покаже местоположението на записите, което потенциално може да разкрие къде живее собственик на Tesla.

„Можехме да видим вътрешността на гаражите на хората и техните частни имоти - каза друг бивш служител. - Да кажем, че клиент на Tesla може да има нещо в гаража си, което е отличително.“

„Честно казано, това беше нарушение на поверителността. И винаги съм се шегувал, че никога няма да си купя Tesla, след като видях как се отнасят с някои от тези хора“, каза друг бивш служител.

Трети признава: „Притеснявам се от това, защото хората, които купуват колата, не мисля, че знаят, че поверителността им не се зачита. Можехме да видим наистина интимни неща, можехме да видим децата им“.

От компанията и лично от Илон Мъск са отказали коментар за Reuters. Агенцията също така отбелязва, че не е успяла да получи нито един от споделените видеоклипове или изображения, които бивши служители казаха, че не са запазили. Новинарската агенция също така не успя да определи дали практиката за споделяне на записи, продължава и днес или колко широко разпространена е била. Някои бивши служители казват, че единственото споделяне, което са наблюдавали, е за законни работни цели, като например търсене на помощ от колеги или ръководители.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини