От х:

Днес в x:

В София изграждат научноизследователски комплекс за анализ на бактерии и вируси

В София ще се изгради уникален за България научноизследователски комплекс. Комплексът е на територията на Националния център по заразни и паразитни болести. Лабораторният комплекс е финансиран с подкрепата на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Модерният лабораторен блок ще има съвременна лаборатория за работа с електронен микроскоп, за молекулярно-генетичен анализ, за морфологичен анализ, лаборатории с най-високо ниво за работа с бактерии и вируси, както и създаване на национална биобанка с вирусни и бактериални щамове и клинични проби от болни с инфекциозни заболявания, каза проф. Ива Христова, директор на Центъра, преди подписването на протокола за откриване на строителна площадка.

Основен бенефициент по проекта е Центърът, а партньори в него са Институтът по микробиология към Българската академия на науките, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и лабораторията по клинична микробиология към Медицинския институт на МВР, посочи проф. Христова. Заедно ще изградим Център за компетентност, чрез който ще се гарантира точна и бърза диагностика, която е от съществено значение за практиката, и ще даде възможност за ранно доказване на различни вируси, биологични агенти, бактерии, гъбички и паразити. По думите ѝ по този начин ще има ранно насочване на терапия и въздействие върху конкретен причинител на дадено заболяване.

Ще се извършват изследвания на микробна и вирусна резистентност, на инфекциозния имунитет, каза още тя. Предстои и осигуряване на оборудване, необходимо за лабораториите.

Стойността на проекта е 23 638 258 лв.,  осигурени от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, като 85% от финансирането е от бюджета на ЕС, а 15% - от националния бюджет. Срокът за изпълнението е шест месеца.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини