От х:

Днес в x:

Mеждународни наблюдатели: Правната рамка е подходяща за демократични избори, но честите промени подкопават доверието и ефективността

Проведените на 2 април в България предсрочни парламентарни избори бяха състезателни и добре организирани. Правната рамка е подходяща за провеждането на демократични избори, но честите промени подкопават доверието и ефективността, създавайки предизвикателства за навременната подготовка на изборите. Около това становище се обединиха международни наблюдатели, които на пресконференция в София представиха предварителен доклад със своите заключения от проведения вчера в България парламентарен вот. 

„Противоречивите изменения, с които се ограничи използването на машини за гласуване, породиха опасения за тайната и неприкосновеността на вота и неправомерно влияние върху избирателите в социално уязвимите общности“, посочиха те в своето изявление. 

Резултатите от наблюдението на изборите представиха Тана де Зулуета, ръководител на мисията за оценка на изборите към Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) и Андрей Хунко, ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини