От х:

Днес в x:

Ансамбълът за автентичен фолклор „Изворче” чества тридесетгодишен юбилей

 Най-награждавания ансамбъл за автентичен фолклор от областта-„Изворче” чества тридесетгодишен юбилей.Вече три десетилетия фолклорната формация към Народно читалище „Христо Ботев1914”в Крумовград устоява устоите на българщината в Родопите.

 От ръководството на ансамбъла канят почитателите си на празник-концерт,който ще се състои на 24 март в салона на ЦПЛР-ОДК в Крумовград.

Ансамбъл “Изворче” възстановява  редица обичаи, чиито корени се крият в далечни векове назад. Участват в престижни форуми, където печелят челни места в класиранията.
1994 г. - участие в надпяване в с. Кошаре, Сливенско.
1995 г. - участие в националните фолклорни фестивали в Копривщица и Рожен. 
1996 г. - Организират преглед на източно - родопския фолклор, който се провежда и до днес.
1997 г. - участия в прегледи на художествената самодейност в Кърджали, Хасково и Пловдив.
1998 г. - концерт в ЦДНА - гр. София.
1999 г. - участия в националните фолклорни фестивали в Копривщица и Рожен. Записи в Нова телевизия.
2000 г. - участие в Старопланински събор „Балкан фолк” в град Велико Търново.

Няма празник в община Крумовград, който да не е огласян от Ансамбъл “Изворче”  и индивидуалните изпълнители към него.

Фолклорният ансамбъл „Изворче” е уникален със своя репертоар поради факта, че носи в себе си преданието на автентичен фолклор от селата на община Крумовград. Една част от участниците в ансамбъла са педагози и ръководят детски фолклорни групи.


2013 г. - участие на МФФ гр. Неделино. Сребърен медал и индивидуални награди.

2014 г. - честване на 20-годишнината на ансамбъла

- участие в НФФ гр. Костандово

- участие в МФФ „Евро фолк - Черно море” в гр. Китен, който се провежда под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ. Ансамбъл “Изворче” печели Първа награда в категория „Автентичен фолклор” и плакет Златен „Орфей”, препоръка за участие в Световен шампионат по фолклор „World Folk”  – Несебър и Слънчев бряг, множество грамоти за индивидуално участие и за работа с деца.

- участие в Световен шампионат по фолклор „World Folk 2014”, където Ансамбълът печели златен медал, титлата „Световен шампион по фолклор” в категория „Автентичен фолклор” и Номинация Златен „Орфей” за Голямата награда на Шампионата, диплом за съхранение и развитие на фолклора, диплом за приемственост между поколенията на името на създателя на Музикални празници „Евро фолк” – г-н Илиян Николов. Ансамбъл “Изворче” записва и първия си диск от Световния шампионат по фолклор.
Участието в Шампионата носи на ансамбъла точки за класирането им в Световната ранг листа по фолклор WRLF /World ranking list of folklore/.


Декември 2014 г. - Самостоятелен концерт в читалището по случай 100 г. от основаването на Читалище „Христо Ботев-1914г.” - Крумовград 


2015 г. - участие в ХI Международен фолклорен фестивал „Евро фолк - Черно море 2015”. Ансамбълът печели най-голямата награда GRAND PRIX „Златен Орфей”. Пряко излъчване по EuroFolkTV.

Юли 2015 г. - участие в Рожен 2015г. Втора награда в област фолклор.
Август 2015 г. - участие в НФФ „Копривщица 2015г”. Първо място в област автентичен фолклор и специалната награда на журито за най-много и най-добри индивидуални изпълнители.
Септември 2015 г. - двучасов концерт на празника на град Момчилград.

Август 2016 г. - участие в VI Световен шампионат по фолклор “World Folk”, който се провежда под егидата на Световната асоциация на фолклорните фестивали - WAFF и Европейската асоциация на фолклорните фестивали - EAFF и с подкрепата на UNESCO в градовете Бургас, Несебър, Обзор и Св. Влас.

В Шампионата участват над 100 фолклорни колектива и индивидуални изпълнители.

ФА ,,Изворче” е един от десетте колектива, на които международното жури присъжда номинацията ,,Златен Орфей”, което им дава право да се състезават за Голямата награда.

Журито присъжда званието ,,Маестро” на художесвения ръководител на ансамбъла г-жа Росица Славчева Дибекова и на музикалния ръководител г-н Митко Сандов Карамфилов.
Националната комисия на ЮНЕСКО за България, под чийто патронаж се провежда 6-то издание на ,,World Folk 2016” дава своята награда - Диплом и Албум ,,Балканите - споделено наследство” на Фолклорен ансамбъл ,,Изворче” - Крумовград /България/

Ансамбълът печели златен медал, титлата „Световен шампион по фолклор” в категория „Автентичен фолклор” и Номинация Златен "Орфей" за Голямата награда на Шампионата
Във финалното състезание за Голямата награда ансамбълът бе класиран на трето място в света с Бронзов медал и Бронзов "Орфей".

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини