От х:

Днес в x:

Път на мъдростта: Документалният филм "Ваклуш" (трейлър)

Снимал съм много истории, но да направя филм за Ваклуш за мен беше личен път и кауза. Исках повече хора да се запознаят с тази невероятна личност, чието духовното пробуждане се е случило по време на политическо изгнание. Затова идеите му са заредени с енергията на преживяната истина и вече променят света. Надявам се, че филмът ще вдъхнови повече хора така, както мъдростта на Ваклуш вдъхнови мен. Това режисьорът Николай Василев казва по повод документалния филм „Ваклуш”, сниман в периода 1998-2022 г.

В лентата свои спомени за Ваклуш споделят президентът Петър Стоянов (1997-2002), д-р Илко Семерджиев, проф. д-р Мария Славова, д-р Огнян Минчев, проф. д-р Иван Желев, доц. д-р Иван Бъчваров, доц. д-р Кирил Коликов, Бойко Станкушев. 

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, преследван е от Държавна сигурност като „враг на народа“. Завършва богословие, но стига до идеята, че човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие. След промените през 1989 г. е поканен да преподава в Пловдивския и в Софийския университети. Там, в лекциите си по историята на религиите, често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на мъдростта“. 

„Ваклуш“ ще има премиера на 19 март в кино „Люмиер“,  в рамките на „София филм фест". Филмът с непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач е посветен на 100-годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския му път и идеите му. 

Николай Василев е сценарист и режисьор. Удостоен е с наградата Jameson (2010) за филма си „Приказки“. В творческата му биография има още десетки наградени филми, сред които „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“. През 2019 г. излезе филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък - Теодоси Теодосиев. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, портрет на Владимир Димитров Майстора, както и филма „Гладиатор“, посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини