От х:

Днес в x:

Управляващата Партия на реформите победи на парламентарните избори в Естония

Либералната Партия на реформите на премиера Кая Калас остава първа сила след парламентарните избори в Естония, които бяха произведени в неделя, съобщи ДПА. Според избирателната комисия партията получава 37 места в 101-членния естонски парламент.

Това означава, че най-вероятно Калас ще продължи да управлява, както предвиждаха и социологическите проучвания. В момента тя е начело на трипартийна коалиция, в която, освен Партията на реформите, участват социалдемократите и консервативната партия "Отечество", които получават съответно 9 и 8 места в парламента.

Калас, която през 2021 г. стана първата жена - министър-председател на Естония, е сред най-категоричните привърженици на Украйна в борбата срещу руската инвазия.

При преброени 99 процента от гласовете Партията на реформите получава 31,4 процента, съобщи Асошиейтед прес. Крайнодясната Консервативна народна партия на Естония (КНПЕ) е втора с 16,1 процента от гласовете, а на трето място е Центристката партия, традиционно подкрепяна от значителното руско малцинство, с 15 процента.

"Този резултат, който още не е окончателен, ще ни даде силен мандат да съставим добро правителство", каза Калас пред съпартийци и привърженици в столицата Талин. "Мисля, че с такъв силен мандат (помощта за Украйна) няма да се промени, защото останалите партии, освен КНПЕ и може би Центристката, са избрали същата линия", допълни тя.

Най-вероятно Калас, която изключва коалиция с КНПЕ заради идеологически различия, ще се обърне към предишните си партньори. Възможно е и либералната центристка партия "Еести 200", която за първи път влиза в парламента, да бъде включена в разговорите за съставяне на правителство.

По неокончателна информация избирателната активност е била 63,7 процента. Повече от половината от гласувалите избиратели са дали гласа си предварително онлайн. От общия брой на избирателите, които са около 966 хиляди, над една трета са участвали в изборите чрез интернет.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини