От х:

Днес в x:

Великобритания настоява Западът да достави модерни бойни самолети на източноевропейските съюзници в замяна на МиГ-29 и Су-24 за Украйна

Обединеното кралство настоява Западът да достави модерни бойни самолети на източноевропейските съюзници, така че те да могат да дарят свои собствени самолети от съветската епоха на Украйна, пише днес Politico.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза в петък, че това ще позволи на Украйна да получи повече изтребители МиГ-29 или Су-24 за защита срещу руската агресия.

Но, говорейки по Sky News, той подчерта, че Обединеното кралство няма да изпраща свои собствени изтребители Typhoon "в краткосрочен план" в Украйна, на фона на опасенията, че Великобритания няма много резервни самолети.

Киев лобираше пред Запада да получи изтребители от четвърто поколение, като произведените в САЩ F-16, но неговите съюзници досега не са склонни да ги доставят поради опасения от по-нататъшна ескалация и технически бариери, включително необходимостта от изграждане на по-дълги самолетни писти в Украйна и продължителността на програмите за обучение на украински пилоти.

Говорейки пред Times Radio на първата годишнина от руската инвазия в Украйна, Уолъс каза: "Другият бърз начин, по който Украйна може да се получи бойни самолети, е от тези страни в Европа, които имат руски съветски бойни самолети - МиГ-29 или Су-24, ако желаят да дарят, ние можем да използваме нашите бойни самолети за запълване и осигуряване на сигурност за тях като резултат, или наистина да запълваме, за да им позволим да имат свои собствени способности, защото те вече са конфигурирани да се бият по начин на НАТО, както, разбира се, Украйна не е.”

Запитан дали източноевропейските съюзници подкрепят идеята му, Уолъс отбеляза, че Полша вече е предложила да предостави МиГ-29.

"Въпросът тук е, че от лидерска гледна точка Обединеното кралство предложи, по същия начин, по който Съединените щати за някои други видове оборудване, ако [източноевропейските съюзници] желаят да направят това и се притесняват за сигурността си в резултат на това, ние можем да дойдем и да запълваме, за да помогнем за поддържането ѝ", каза той.

Възможните опции

Преди почти година президентът на САЩ Джо Байдън наложи вето на подобно предложение за запълване с Полша, според което източноевропейската нация ще изпрати 28 съветски самолета в Украйна в замяна на самолети със „съответстващи възможности“ на тези.

Американският лидер взе решението по съвет на представители на Пентагона и шефове на американското разузнаване, които се опасяваха, че планът може да въвлече Запада в пряк конфликт с Русия. Този ход разгневи украинския президент Володимир Зеленски, който обвини САЩ и Полша, че „играят на пинг-понг“ с живота на украинците.

Но предложението сега отново набира сила, след като миналата събота полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната му е готова да предостави своите изтребители МиГ-29 на Украйна, ако САЩ водят по-широка коалиция за трансфер на самолети в разкъсаната от война страна.

"Днес можем да говорим за прехвърляне на нашите МиГ [изтребители] като част от по-широка коалиция и ние сме готови за това"“, каза Моравецки, според доклад на Ройтерс от Варшава. "Полша може да бъде само част от много по-голяма коалиция тук, коалиция със Съединените щати като лидер", каза той.

Украинските пилоти управляват МиГ-29 и Су-24, но те не са достатъчни, за да може Украйна да постигне въздушно превъзходство над Русия, отчасти защото те не могат да преминат в контролирана от Москва територия, без да бъдат свалени от противовъздушната отбрана, поставена от руските войски по фронтовата линия.

Украйна също може да получи МиГ-29 от Словакия. Словашки дипломат каза, че разговорите за тази идея продължават и че този ход ще бъде възможен благодарение на предвоенен договор, сключен със САЩ преди пет години. Според сделката доставката на 14 F-16 започва през 2024 г.

Словакия вече не експлоатира 14-те МиГ-29, които притежава, тъй като някои от тях не могат да летят и въздушното й пространство се покрива от Чехия и Полша.

България, която също използва МиГ-29 и очаква доставка на F-16, не е склонна да дари собствените си съветски самолети поради опасения, че това ще попречи на и без това недостатъчните й отбранителни способности, каза друг дипломат, цитиран от Politico.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини